Η μουσική είναι κομμάτι της ζωής όλων μας. Στο δρόμο, στο σπίτι για χαλάρωση, όταν βγαίνουμε - και όταν αποφασίζουμε να μην βγούμε επειδή δεν υπάρχει μουσική. Όλοι μας έχουμε μια πολύ στενή και πολύ προσωπική σχέση με τα αγαπημένα μας τραγούδια.

Το ξέρατε όμως ότι η μουσική κάνει καλό και στην υγεία;

Αρχικά, ηρεμεί το στρες

Σύμφωνα με πολλές μελέτες σε ασθενείς ΜΕΘ, η αγαπημένη μουσική χαμήλωνε τα επίπεδα του στρες σημαντικά. Προφανώς, αυτό είναι κάτι που έχουμε ζήσει όλοι μας στην καθημερινότητα, αλλά είναι ενδιαφέρον που επιβεβαιώθηκε και σε κλινικό πλαίσιο.

Η τζαζ μουσική βοηθά να τρώμε λιγότερο

Σε μια έρευνα που έγινε όπου εστιατόρια άλλαξαν τη μουσική που έπαιζαν σε τζαζ, και χαμήλωσαν ελαφρώς τον φωτισμό, οι πελάτες έφαγαν περίπου 18% λιγότερο.

Η μουσική χωρίς λόγια βοηθά στη συγκέντρωση

Η ευχάριστη, ανεβαστική ή και δυναμική ορχηστρική μουσική μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό με εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση.

Η μουσική μπορεί να χαλαρώσει την αρτηριακή πίεση

Έχει φανεί ξανά από έρευνες ότι η αγαπημένη μας μουσική προσφέρει χαλάρωση, κάνοντας τα αιμοφόρα αγγεία μας να διαστέλλονται και να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα.

Το τραγούδι ανεβάζει τη διάθεση

Μάλιστα, σε έρευνες που έχουν γίνει έχει φανεί ότι το ομαδικό τραγούδι, όπως σε μια χορωδία, είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό ως... αντικαταθλιπτικό. Συνεπώς, τραγουδάτε με τους φίλους σας συχνά.

Το να παίζουμε ένα μουσικό όργανο προστατεύει τον εγκέφαλό μας

Το να αποκτούμε νέες γνώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας είναι σημαντικό, και το να μάθουμε ένα μουσικό όργανο θα βοηθήσει πολύ με αυτό. Μακροπρόθεσμα, αυτό μειώνει και τον κίνδυνο άνοιας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου.

Η χαλαρωτική μουσική στο αυτοκίνητο ηρεμεί τα νεύρα

Αν είστε από τους οδηγούς που δεν συγκρατούνται και βρίζουν ή εξοργίζονται εύκολα - δεν κρίνουμε, και οι πιο ήρεμοι άνθρωποι μπορούν να το πάθουν πίσω από το τιμόνι - μια χαλαρωτική playlist μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται για να οδηγείτε με περισσότερη ηρεμία.

Δουλεύουμε πιο γρήγορα

Όταν δουλεύουμε με μουσική, είναι πιο πιθανό να τελειώσουμε πιο γρήγορα. Προσοχή, όμως, αυτό ισχύει περισσότερο για δουλειές που είναι πιο μηχανικές και επαναλαμβανόμενες, μιας και η μουσική μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από μία πιο δημιουργική εργασία.

Η μουσική δραστηριοποιεί την παραγωγή ντοπαμίνης

Οι ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι παράγονται από τον εγκέφαλό μας όταν ακούμε μουσική - μάλιστα, μια έρευνα έδειξε ότι η στιγμή που ξεκινά αυτό, πολλές φορές είναι η στιγμή που περιμένουμε να ξεκινήσει το αγαπημένο μας σημείο.

Βοηθά πολύ με τη γυμναστική

Η έντονη, ανεβαστική μουσική βοηθά πολύ στο να μείνουμε συγκεντρωμένοι στη γυμναστική μας και να μην τα παρατάμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική μάς αποσπά την προσοχή από την πίεση που ασκείται στο σώμα μας, επιτρέποντάς μας να ασκηθούμε πιο σκληρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις