Άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές έχουν έως διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από χρόνιες νόσους όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη, έναντι όσων δεν έχουν τέτοιες διαταραχές, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine.

Μεταξύ ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές όπως άγχος, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, διαταραχή χρήσης ουσιών και σχιζοφρένεια, το 21% πέθαναν εντός 6 ετών από τη διάγνωση με καρδιοπάθεια, διαβήτη ή αναπνευστικά προβλήματα όπως ΧΑΠ.

Από όσους δεν είχαν λάβει διάγνωση ψυχικής διαταραχής, ποσοστό 9% πέθαναν εντός 5 ετών από τη διάγνωση μιας από τις παραπάνω χρόνιες νόσους.

Από τους συμμετέχοντες, το 7% πέθαναν από οποιοδήποτε αίτιο εντός 5 ετών από τη διάγνωση με χρόνια νόσο και το 0.3% από αυτοκτονία-υπερδιπλάσιος κίνδυνος σε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με το National Institute of Mental Health, 1 στους 5 ενήλικες Αμερικανούς έχει ψυχική νόσο.

Πρόσφατη έρευνα συνδέει τη φλεγμονή που εμφανίζεται σε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές με υψηλότερο κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένης της COVID-19.

Tα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση στοιχείων εθνικών αρχείων στη Σουηδία, με πληροφορίες για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που διαγνώστηκαν με χρόνια πνευμονική ή καρδιακή νόσο και διαβήτη.

Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είχαν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Άνθρωποι με διαταραχή χρήσης ουσιών είχαν έως δεκαπλάσιες πιθανότητες θανάτου εντός 5 ετών από τη διάγνωση χρόνιας νόσου.

Ανθρωποι με κατάθλιψη είχαν επταπλάσιο κίνδυνο θανάτου εντός 6 ετών από μια διάγνωση.

Ο Seena Fazel του University of Oxford δήλωσε ότι βελτιωμένη αξιολόγηση, αγωγή και παρακολούθηση όσων έχουν ψυχικές διαταραχές θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από χρόνιες νόσους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας