Σύριγγες, τεστ κιτ και παλιά φιαλίδια από εμβόλια, κατά την πανδημία COVID-19 έχουν συσσωρευτεί και δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες τόνους ιατρικών αποβλήτων απειλώντας την υγεία και το περιβάλλον, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Tο υλικό πιθανόν εκθέτει  τους υγειονομικούς σε εγκαύματα, τραυματισμούς από βελόνες και μικρόβια που προκαλούν νόσους, αναφέρει η έκθεση.

Η Maggie Montgomery, του ΠΟΥ δήλωσε ότι ανακαλύφθηκε ότι η COVID-19 έχει αυξήσει το φορτίο αποβλήτων υγειονομικής περίθαλψης στις δομές έως δέκα φορές.

Δήλωσε ότι  μεγαλύτερος κίνδυνος για τις κοινότητες που έχουν επηρεαστεί είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση αποβλήτων σε ανεπαρκώς υψηλές θερμοκρασίες που οδηγεί σε απελευθέρωση καρκινογόνων.

H έκθεση υπολογίζει ότι 87.000 τόνοι προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού παραγγέλθηκαν μέσω. συστήματος του ΟΗΕ έως τον Νοέμβριο 2021 – το μεγαλύτερο μέρος εκτιμάται οτι κατέληξε στα απόβλητα.

Η έκθεση επίσης αναφέρει 140 εκατομμύρια τεστ κιτ με δυνατότητα δημιουργίας 2.600 τόνων κυρίως πλαστικών αποβλήτων και αρκετών χημικών αποβλήτων ώστε να γεμίσουν το ένα τρίτο μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων.

Επίσης υπολογίζει ότι η χορήγηση 8 δις. δόσεων εμβολίων παγκοσμίως έχει οδηγήσει σε επιπλέον 144.000 τόνους αποβλήτων με τη μορφή φιαλιδίων, συριγγών, βελονών και συσκευασιών ασφαλείας.

Ακόμα και πριν  την πανδημία το ένα τρίτο των δομών περίθαλψης δεν ήταν εξοπλισμένες για να χειριστούν τα υπάρχοντα φορτία αποβλήτων.

Σε φτωχές χώρες το ποσοστό έφτανε έως το 60%.

Πηγές:
ΠΟΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου