Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρώμε - με μέτρο - σκούρα σοκολάτα. Αυτός ο γλυκός πειρασμός έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό μας ώστε να μην έχουμε ενοχές που τον καταναλώνουμε. Ας δούμε τα πράγματα όμως πιο αναλυτικά.

Ποια είναι τα οφέλη της σκούρας σοκολάτας;

Μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της καρδιοπάθειας

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που έχουν παρατηρηθεί σε σχέση με την κατανάλωση σκούρας σοκολάτας είναι η βελτίωση της υγείας της καρδιάς μας. Οι μελέτες έχουν δείξει πως η σποραδική κατανάλωση σκούρας σοκολάτας σχετιζόταν με λιγότερες μπλοκαρισμένες αρτηρίες και μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή της σοκολάτας.

Βελτιώνει τη διάθεση και τις γνωστικές δεξιότητές μας

Το ότι η σοκολάτα βελτιώνει την διάθεσή μας είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό - αυτό συμβαίνει επειδή η γεύση της και οι ουσίες της ερεθίζουν την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αίσθηση χαράς. Μακροπρόθεσμα, όμως, αυτές οι μικρές "δόσεις χαράς" έχουν μεγαλύτερο όφελος για τον εγκέφαλό μας, αντιστρέφοντας κάπως την επίδραση του χρόνου.

Παραδόξως, προλαμβάνει τον διαβήτη

Αυτό δεν έχει τόσο να κάνει με τα θρεπτικά συστατικά, όσο με τον δικό μας αυτοέλεγχο. Μιλώντας επιστημονικά, η σκούρα σοκολάτα σε μικρές δόσεις παρέχει και κάποια θρεπτική αξία πέρα από την ζάχαρή της. Από την άποψη του πώς διαχειριζόμαστε την διατροφή μας, συνεπώς, αποτελεί μια καλή λύση για να ανακουφίζουμε την ανάγκη μας για κάτι γλυκό χωρίς να το παρακάνουμε. Αυτό βοηθά στο να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη αλλά και άλλων παθήσεων. Το ίδιο συμβαίνει και επειδή - όπως έχουν δείξει ορισμένες μελέτες - η σκούρα σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στο να καταπιεστεί συνολικά η όρεξή μας για φαγητό. Ξανά, η λέξη-κλειδί εδώ είναι το μέτρο.

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα φλαβονοειδή της σκούρας σοκολάτας έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάτι που την καθιστά ιδανικό κομμάτι μιας διατροφής που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές στο σώμα. Όπως γνωρίζουμε, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά προλαμβάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, Αλτσχάιμερ αλλά και πολλών καρκίνων.

Κάνει καλό στο δέρμα μας

Η σκούρα σοκολάτα περιέχει σε μικρές ποσότητες μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, που όλα παίζουν ρόλο σε διεργασίες ανάπλασης του δέρματος, αλλά και στην προστασία του από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα