Άνθρωποι με σοβαρή ψυχική νόσο έχουν έως διπλάσιο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θα πρέπει να παρακολουθούν την καρδιά τους από νεαρή ηλικία, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η έρευνα εξέτασε συγκεκριμένα τη διπολική διαταραχή τη, σχιζοφρένεια και τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή.

Η ερευνήτρια Dr. Rebecca Rossom, του Health Partners Institute στη Μινεάπολη, δήλωσε ότι η έρευνα εστίασε στη συμβολή των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά, για τη σύγκριση του γενικού κινδύνου καρδιοπάθειας σε ανθρώπους με και χωρίς σοβαρή ψυχική νόσο.

Στην έρευνα αξιολογήθηκε ο δεκαετής και τριακονταετής κίνδυνος για καρδιοπάθεια σε 600.000 ανθρώπους 18-75, ετών.

Σχεδόν το 2% των ενηλίκων είχε διαγνωστεί με σοβαρή ψυχική νόσο. Από αυτούς, το 70% είχε διπολική διαταραχή, το 18% σχιζοσυναισθηματική διαταραχή και το 12% σχιζοφρένεια.

Σε ενήλικες με μια από αυτές τις ψυχικές νόσους, υπολογίστηκε ότι ο δεκαετής κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν σχεδόν 10% και ο τριακονταετής ήταν 25%, σε σύγκριση με 8% και 11%, αντίστοιχα, σε όσους δεν είχαν σοβαρή ψυχική νόσο.

Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν εμφανής ακόμα και σε νέους ενήλικες 18 έως 34 ετών με σοβαρή ψυχική νόσο. Άνθρωποι με διπολική διαταραχή είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας στα 10 χρόνια σε σχέση με όσους είχαν σχιζοφρένεια ή σχιζοσυναιθηματική διαταραχή.

Το κάπνισμα και η παχυσαρκία ήταν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια σε ενήλικες με σοβαρή ψυχική νόσο. Είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι καπνιστές (36%) και ήταν πολύ πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι (50%) σε σχέση με όσους δεν είχαν σοβαρή ψυχική νόσο(12% και 36%, αντίστοιχα).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ενήλικες με σοβαρή ψυχική νόσο είχαν διπλάσιο ποσοστό διαβήτη σε σύγκριση με ψυχικά υγιείς ανθρώπους ενώ το 15% των ενηλίκων με σοβαρή ψυχική νόσο είχε υπέρταση έναντι 13% όσων δεν είχαν σοβαρή ψυχική νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα