To εμβόλιο  Pfizer-BioNTech για την Covid-19 φαίνεται να είναι ασφαλές σε ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί παλαιότερα με μυοκαρδίτιδα, αναφέρει μικρή έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε ευρωπαϊκό ιατρικό συνέδριο.

Τα ευρήματα, δήλωσαν ειδικοί, θα συμβάλλουν στο να καθησυχαστούν άνθρωποι που προηγουμένως είχαν εμφανίσει μυοκαρδίτιδα ότι το εμβόλιο κατά της Covid  είναι ασφαλές.

Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονώδης καρδιακή πάθηση, με διάφορα αίτια, όπως λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια. Τα εμβόλια mRNA κατά της  Covid, της Pfizer και της Moderna, επίσης έχουν συνδεθεί με μικρό αλλά αυξημένο κίνδυνο για την πάθηση.

Η νέα έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε περιοδικό, ενώ αξιολογείται από ειδικούς.

Ερευνητές από τη Γάλλια μελέτησαν 55 ασθενείς οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν νέοι άντρες που είχαν νοσηλευτεί με μυοκαρδίτιδα τα 5 τελευταία χρόνια και αργότερα εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19.

Οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή μέσω τηλεφώνου με τους ασθενείς και τους ρώτησαν αν είχαν εμβολιαστεί, με ποιο εμβόλιο, πόσες φορές και αν είχαν παρενέργειες.

Ανακάλυψαν ότι κανένας από τους ασθενείς δεν εμφάνισε μυοκαρδίτιδα ή άλλη σοβαρή παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό, κάτι που υποδεικνύει ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν συνδέεται με κίνδυνο υποτροπής της πάθησης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι επειδή η πλειοψηφία των ασθενών στην έρευνα είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer τα ευρήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλα εμβόλια.

Tα αποτελέσματα ενδεχομένως μπορεί να είναι καθησυχαστικά σε όσους έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας και είναι διστακτικοί ως προς το να εμβολιαστούν.

Η έρευνα προστίθεται στις πολλές ενδείξεις ότι τα εμβόλια για την Covid είναι ασφαλή, δήλωσε η Dr. Leslie Cooper, επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας της Mayo Clinic.

Ασθενείς στην έρευνα ανέφεραν κοινά συμπτώματα, όπως κόπωση και κεφαλαλγία μετά τον εμβολιασμό.

Η Cooper δήλωσε επίσης, ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι μηχανισμοί που προκαλούν την παραδοσιακή μυοκαρδίτιδα είναι διαφορετικοί από αυτούς που μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα λόγω εμβολίου, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα γιατί υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για τους μηχανισμούς μυοκαρδίτιδας που συνδέεται με τον εμβολιασμό.

Πηγές:
Nbcnews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο