Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά. Και ενώ τα κινητά μας αλλάζουν αυτόματα και έχουν κάνει τη δουλειά μας πιο εύκολη, μπορεί να χρειαστούν μέρες μέχρι το σώμα να προλάβει αυτήν την τεχνητή αλλαγή ώρας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η αλλαγή που προκύπτει στο σώμα μας δεν μπορεί να συγκριθεί με το τζετ λαγκ που θα προκαλέσει ένα μεγάλο ταξίδι ή το να εργάζεται κάποιος σε δουλειά με ακατάστατες βάρδιες. Αν όμως ο οργανισμός είναι ευάλωτος ή βιώνει πολύ στρες, είναι πιθανό να επηρεαστεί από την αλλαγή της ώρας για λίγο καιρό.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν, για παράδειγμα, ότι για μια μικρή περίοδο μετά την αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή, αυξάνονται τα αυτοκινητικά και τα εργασιακά ατυχήματα. Η αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο συνήθως είναι πιο καλοδεχούμενη, καθώς ψυχολογικά όλοι χαιρόμαστε με τη μία έξτρα ώρα ύπνου που θα κερδίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι και εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα: Όσοι ξυπνούν νωρίς, ιδιαίτερα, βλέπουν τον ύπνο τους να "χαλάει" για περίπου μια εβδομάδα, μέχρι να συνηθίσει το σώμα τους στη νέα "βάρδια". Στην αλλαγή από χειμερινή σε θερινή ώρα συμβαίνει το ανάποδο, δηλαδή εκείνοι που δεν περνούν καλά είναι όσοι αργούν να ξυπνήσουν το πρωί.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το εσωτερικό μας ρολόι είναι το φως του ήλιου. Όσοι δουλεύουν νύχτα, για παράδειγμα, δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας επειδή μπορούν ακόμα να δουν το φως του ήλιου. Αυτό κάνει το σώμα τους να πιστεύει ότι δεν είναι ακόμα ώρα για ύπνο. Όπως είναι λογικό, οι επιπτώσεις στο σώμα δεν αργούν να γίνουν ορατές.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το σώμα μας μέσα σε περίπου μία εβδομάδα μαθαίνει να συνηθίζει στο νέο ωράριο, συνεπώς χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Και, συγκεκριμένα, για την καλοκαιρινή αλλαγή της ώρας, αν ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε χειρότερα, μάλλον είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να φτιάξετε καλύτερα το πρόγραμμα του ύπνου σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]