Το πρόβλημα της κάκοσμης αναπνοής ταλαιπωρεί σημαντικό τμήμα των συμπολιτών μας και χαρακτηρίζεται από κακοσμία αναπνοής που δεν αποκαθίσταται με απλά μέτρα όπως χρήση αντισηπτικών στόματος ή βούρτσισμα δοντιών.Το παθολογικό αυτό πρόβλημα  προκαλεί ενίοτε σημαντική δυσκολία προσαρμογής στην καθημερινότητα και φόβο κατά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Παθοφυσιολογικώς, πτητικές ενώσεις θείου που παράγονται από την βακτηριδιακή αποδόμηση τροφών και κυτταρικών συγκριμάτων είναι οι παράγοντες που ευθύνονται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη της κάκοσμης αναπνοής. Αρκετοί πάσχοντες θεωρώντας ότι το πρόβλημα οφείλεται σε τερηδονισμένα δόντια επισκέπτονται πρώτα τον οδοντίατρο και εφόσον δεν βρουν λύση, επισκέπτονται τελικώς τον ειδικό παθολόγο. Κατά τη διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης σημαντικό ρόλο εκτός από την αποκάλυψη και εκρίζωση του αιτίου έχει η διερεύνηση συνηθειών καθημερινότητας και του κληρονομικού ιστορικού του πάσχοντος. Ο ασθενής πρέπει να μην αμελήσει να ενημερώσει τον ιατρό εάν πρόκειται για αποκλειστικά κάκοσμη αναπνοή ή συνολική κακοσμία σώματος.

Τα αίτια της κάκοσμης αναπνοής περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες νοσημάτων και καταστάσεων :

  • Οδοντιατρικά νοσήματα. Η περιοδοντίτιδα, το οδοντικό απόστημα, η τερηδόνα, οι οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται τακτικά ή δεν ταιριάζουν σωστά, η ουλίτιδα είναι συχνά αίτια κακοσμίας
  • Παθολογικά νοσήματα. Παθογόνα μικρόβια, ηπατικά νεφρικά νοσήματα, ο διαβήτης, παθήσεις του στομάχου και καρκινώματα αποτελούν τα πιο κοινά οργανικά παθολογικά αίτια. Η αποτελεσματική ανίχνευση και εκρίζωση των μικροβίων που είναι υπεύθυνα για την κακοσμία είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι μελέτες αναδεικνύουν την συσχέτιση της κακοσμίας λοιμώδους αιτιολογίας, με σοβαρές λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία, βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα) και ορισμένα καρκινώματα του γαστρεντερικού συστήματος.Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό του στόματός σας, αφαιρώντας σωματίδια που προκαλούν δυσάρεστες οσμές. Παθολογικά νοσήματα που προκαλούν ξηροστομία όπως είναι ορισμένες καταστάσεις αυτοανοσίαςπροκαλούν δύσοσμη αναπνοή επειδή η παραγωγή σάλιου μειώνεται.
  • Το σύνδρομο οσμής ψαριού. Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό, παρουσιάζουν μια δυσάρεστη οσμή ψαριού, η οποία οφείλεται στην υπερβολική συγκέντρωση aminetrimethylamine στον ιδρώτα, την αναπνοή, τα ούρα, τα γεννητικά όργανα. Η δυσάρεστη οσμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαλείπουσα βάση, μετά από κατανάλωση θαλασσινών, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως ή περιόδων έντονης συναισθηματικής έντασης. H aminetrimethylamine παράγεται στο έντερο από την χολίνη και την καρνιτίνη των τροφών με τη μεσολάβηση εντερικών βακτηρίων. Στον φυσιολογικό ανθρώπινο οργανισμό η aminetrimethylamine παράγεται στο έντερο σε μικρές ποσότητες και στη συνέχεια οξειδώνεται στο άοσμο παράγωγο trimethylamine N oxide.Η υπερπαραγωγή της ουσίας αυτής σε οργανικά νοσήματα (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια), οδηγεί σε αυξημένη συγκέντρωσή της στις ανθρώπινες εκκρίσεις και στην ανάπτυξη της οσμής ψαριού. Ορισμένα άτομα είναι κληρονομικοί φορείς ενός παθολογικού γονιδίου, το οποίο οδηγεί σε ολική ή μερική αδυναμία οξείδωσης της aminetrimethylamine στο άοσμο παράγωγο trimethylamine N oxide.
  • Παράγοντες της καθημερινότητας. Τα πικάντικα τρόφιμα, η παραμέληση της καθημερινής καθαριότητας των δοντιών, το κάπνισμα, είναι συχνά αίτια ανάπτυξης κακοσμίας. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή.
  • Ενίοτε το άγχος και ψυχιατρικές καταστάσεις βρίσκονται στη ρίζα του συμπτώματος.

Θεραπεία

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τις περισσότερες περιπτώσεις παθολογικής δυσοσμίας.

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε εάν έχετε κάκοσμη αναπνοή ανεξαρτήτως αιτιολογίας:

  • Μασάτε καλά την τροφή σας. Αποφεύγετε τα μεγάλα λιπαρά ή δύσπεπτα γεύματα. Ανάμεσα στο τελευταίο σας γεύμα και τον ύπνο πρέπει να μεσολαβούν δύο ώρες τουλάχιστον
  • Να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια μετά το φαγητό χωρίς να αμελείτε το βούρτσισμα της γλώσσας.Εάν φέρετε τεχνητές οδοντοστοιχίες μην αμελείτε να τις καθαρίζετε με σχολαστικότητα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα