Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται η αλλαγή των αρθρικών επιφανειών του του μηριαίου και της κοτύλης του φθαρμένου λαγονίου οστού. Σκοπός αυτής της επέμβασης είναι η αντικατάσταση του οστού και του χόνδρου που πλήττονται από οστεοαρθρίτιδα με την εισαγωγή προθέσεων.

Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί ο ακριβής εκ των προτέρων προεγχειρητικός προγραμματισμός και η δυνατότητα ακριβούς εφαρμογής του προσχεδίου της επέμβασης κατά την αρθροπλαστική ισχίου. Σίγουρα, η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί μία σημαντική απόφαση που καθορίζει την μετέπειτα ποιότητα ζωής του ασθενούς. Εντούτοις, η σωστή επιλογή ενός εξειδικευμένου και άρτια καταρτισμένου Ορθοπεδικού Χειρουργού αποτελεί προτεραιότητα για τον κάθε ασθενή, συμβουλεύει ο Δρ. Μπεσίρης.

Ποιοι παράγοντες συντελούν στη διεξαγωγή αρθροπλαστικής ισχίου;

Σε μια υγιή άρθρωση του ισχίου, τα οστά του ισχίου καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο που προστατεύει το οστό και διευκολύνει την κίνηση μεταξύ των επιφανειών κατά την κίνηση.

Η φθορά του χόνδρου επέρχεται αρχικά με το πέρας των ετών και κατά δεύτερον με την εκτεταμένη χρήση.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που διέπεται από εκφυλιστική και χρόνια βλάβη στον αρθρικό χόνδρο, και αποτελεί τον κύριο παράγοντα για να προχωρήσει κανείς σε αρθροπλαστική ισχίου. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην ηλικία των 40-50 ετών.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας σε πιο νεαρή ηλικία. Αυτοί είναι:

  • Η Παχυσαρκία
  • Η οστεοπόρωση
  • Η ατελής δομή της άρθρωσης
  • Οι συνεχείς επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για συντηρητική θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα προτού ο γιατρός σας συστήσει την αρθροπλαστική ισχίου.

Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Προσαρμογή του τρόπου ζωής του ασθενούς (Δίαιτα, σωματική δραστηριότητα)
  • Συνταγογραφούμενα παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Η Φυσιοθεραπεία Αποκατάστασης

Διαδικασία της αρθροπλαστικής ισχίου

Όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν επαρκούν  για την ανακούφιση του πόνου, ο εξιδεικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός προτείνει την χειρουργική θεραπεία με ολική αρθροπλαστική ισχίου, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση της προσβεβλημένης άρθρωσης με ένα «πρόθεμα».

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια γρήγορη και εξειδικευμένη επέμβαση. Ο χειρουργικός χρόνος της επέμβασης είναι 25-30 λεπτά με ελάχιστη απώλεια αίματος και γρήγορη αποκατάσταση.

Στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ισχίου χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία για τη σωστή προετοιμασία και τοποθέτηση της πρόθεσης. Αρχικά δημιουργείται μία μικρή τομή 8-15 cm στην εξωτερική ή μπροστινή επιφάνεια του ισχίου. Το μήκος της τομής εξαρτάται από το μέγεθος της φθοράς του ισχίου και την περιπλοκότητα της επέμβασης.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, οι μύες διαφυλάσσονται ενώ υπάρχει ελάχιστη παρέμβαση στους ιστούς.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου χαρακτηρίζεται από γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα με δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην καθημερινότητα του ασθενούς. Μεσω της ελάχιστα επεμβατικής ολικής αρθροπλαστικής ισχίου επιτυγχάνεται:

  • Η πλήρης κινητοποίηση των ασθενών 2 ώρες μετά την επέμβαση
  • Η αποτροπή επιπλοκών όπως η θρόμβωση
  • Η μικρότερη χειρουργική επέμβαση χαμηλού ιστού οδηγεί σε ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη ανάρρωση
  • Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί από 24 έως 48 ώρες
  • Απαιτείται ελάχιστη έως καθόλου φυσιοθεραπευτική αποθεραπεία.

Αρθροπλαστική ισχίου: πώς να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές

Για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής του νέου ισχίου, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του χειρουργού του και να εντάξει στην καθημερινότητα του τους παρακάτω απλούς κανόνες, για την αποφυγή επιπλοκών.

Ο ασθενής κατά την αποκατάσταση της αρθροπλαστικής ισχίου θα πρέπει

  • Να διατηρεί ένα υγιές βάρος
  • Να παραμένει ενεργός και να τρέφεται υγιεινά
  • Να αποφεύγει την υπερβολική σωματική δραστηριότητα
  • Να εντάξει σε τακτά χρονικά διαστήματα τον προληπτικό έλεγχο σε έναν εξιδεικευμένο χειρουργό ορθοπεδικό.

Σε κάθε περίπτωση, με την παραμικρή ένδειξη πόνου, δυσκαμψίας ή «κλειδώματος» στο ισχίο, απαιτείται η επίσκεψη σε έναν εξιδεικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας