Δύο θανάτους προκάλεσε η εποχική γρίπη, στο σύντομο διάστημα που "επισκέφθηκε" την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αγοράκι 4 ετών και μία 75χρονη γυναίκα. Και οι δύο, είχαν εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές και χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν, πάντως, πως την εβδομάδα 28 Μαρτίου - 3 Απριλίου, η θνησιμότητα στη χώρα μας από όλες τις αιτίες κυμάνθηκε στο πλαίσιο του αναμενόμενου.

Παρήγορο είναι, επίσης, πως η δραστηριότητα του ιού το συγκεκριμένο διάστημα ήταν πτωτική, έπειτα από μία περίοδο σταθερής αύξησης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι επισκέψεις σε ιατρό με γριπώδη συνδρομή (συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης), παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με την προηγούμενη. Η τάση αποτυπώνεται στο γράφημα που ακολουθεί.

Εργαστηριακές αναλύσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΑΠΘ), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 43 κλινικά δείγματα. Τα 16 προέρχονταν από νοσοκομεία και 27 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel). Τα 12 (27,9%) βρέθηκαν θετικά για για ιούς γρίπης, όλα τύπου Α (Η3Ν2).

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν άρχισε η εργαστηριακή ανάλυση της περιόδου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 488 κλινικά δείγματα (128 από νοσοκομεία και 360 από τα δίκτυα παρατηρητών νοσηρότητας). Τα 44 (9%) ήταν θετικά για τον ιό γρίπης τύπου Α . Τα 44 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού