Μετά από μια έντονη τετράωρη συζήτηση και διεξαγωγή ψηφοφορίας, καθώς και μια σφοδρή λογομαχία στην γερμανική Βουλή, όλες οι προτάσεις που αφορούσαν το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού απορρίφθηκαν. Η απλή πλειοψηφία ήταν απαραίτητη για την έγκριση μιας από τις τέσσερις προτάσεις.

Από τους 683 βουλευτές που ψήφισαν, 378 απέρριψαν το νομοσχέδιο για την καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη Γερμανία από την ηλικία των 60 ετών, 296 ψήφισαν υπέρ και 9 απείχαν.

Αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, ήταν προϊόν συμβιβασμού. Είχε προκύψει από τα σχέδια ψηφίσματος των βουλευτών του SPD, του FDP και των Πρασίνων, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την ηλικία των 18 ετών, και μιας ομάδας βουλευτών που τάχθηκε υπέρ ενός πιθανού υποχρεωτικού εμβολιασμού από την ηλικία των 50 ετών.

Στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, το σχέδιο ψηφίσματος που ετοίμασε χθες η επιτροπή Υγείας ήταν το μοναδικό επεξεργασμένο νομοσχέδιο. Αναλυτικότερα, προέβλεπε υποχρεωτικό εμβολιασμό από την ηλικία των 60 ετών, καθώς και υποχρέωση παροχής συμβουλών για τους νέους 18 έως 59 ετών.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία θα έπρεπε να ενημερώσουν τους πολίτες για τις υποχρεώσεις, τις συμβουλές και τις προσφορές εμβολιασμού έως τις 15 Μαΐου. Επιπλέον, θα έπρεπε να δημιουργηθεί μητρώο εμβολιασμών.

Απορρίφθηκε επίσης η πρόταση του CDU/CSU για έναν μηχανισμό εμβολιασμού που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από το κοινοβούλιο σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ο οποίος θα προέβλεπε έναν μετέπειτα εμβολιασμό σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης με την πανδημία. Μόνο 172 από τους 678 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ 497 ψήφισαν κατά.

Λιγότερες από 100 ήταν οι θετικές ψήφοι για την πρόταση μιας ομάδας γύρω από τον πολιτικό του FDP Wolfgang Kubicki, καθώς και για την πρόταση του AfD, οι οποίες αντιτάχθηκαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Έτσι, απορρίφθηκαν και αυτές με μεγάλη πλειοψηφία. Λόγω της απόρριψης όλων των προτάσεων στην χθεσινή ψηφοφορία, παραμένει σε ισχύ η τρέχουσα νομική κατάσταση.

Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD), ο οποίος αρχικά υποστήριξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από την ηλικία των 18 ετών και στη συνέχεια τον συμβιβασμό, δεν έχει ακόμη απορρίψει την ιδέα ενός γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα