Ένας ακόμη θάνατος ασθενούς με εποχική γρίπη, καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για 75χρονη γυναίκα, η οποία εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης και έχασε τη μάχη, έπειτα από νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Άλλοι δύο θάνατοι είχαν καταγραφεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Αφορούσαν ένα 4χρονο αγοράκι και μία ακόμη 75χρονη γυναίκα. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, έως σήμερα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 3 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Και οι τρεις ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους, έπειτα από μόλυνση με το στέλεχος Α (Η3Ν2) του ιού.

Όπως αναφέρουν, την εβδομάδα από 4 έως 10 Απριλίου, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 24 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 13 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel).

Τα 5 (20,8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Τα 5 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Το ίδιο διάστημα, πάντως, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν μείωση.

Με βάση τα στοιχεία, ανωτέρω, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ εκτιμούν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση. Τονίζουν, δε, τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας