Τα εκατομμύρια των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής Υγείας λόγω της βίαιας εκκένωσης των εστιών τους. Μεταξύ αυτών και χιλιάδες παιδιά που ζουν ένα δράμα από την αρχή της εκδήλωσης της ρωσικής εισβολής.

Η ψυχική στήριξη και η αντιμετώπιση όλων αυτών των ψυχολογικών προβλημάτων έχει θέσει σε επαγρύπνηση την ΕΕ. 

Στα πλαίσια αυτά, η Κομισιόν κινητοποίησε 9 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4HealthΑ για να βοηθήσει τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία και χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη ψυχικής υγείας και μετατραυματική υποστήριξη.

Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση της ΕΕ θα επιτρέψει στη Διεθνή Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να στηρίξουν το υγειονομικό προσωπικό ώστε να φέρει εις πέρας το έργο του.

Θα παράσχει επίσης υπηρεσίες ψυχικής υγείας με τη μορφή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών, διαλογής ασθενών, ψυχολογικής μετατραυματικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στη γλώσσα των προσφύγων. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πλατφόρμας για την πολιτική υγείας, το δίκτυο "Στήριξη της Ουκρανίας", των γειτονικών κρατών μελών της ΕΕ και της Μολδαβίας" αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των Ουκρανών προσφύγων και εκτοπισθέντων.

Ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων προσφέρει επίσης μαθήματα κατάρτισης και ενότητες ηλεκτρονικής μάθησης σχετικά με τη μετανάστευση και την υγεία στις 24 γλώσσες της ΕΕ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσες θερμίδες καίμε κατά μέσο όρο σε μία ημέρα
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία