Η προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις ήταν φιλότιμη. Η σκιά των θανάτων που αφορούν ασθενείς με CoViD, όμως, παραμένει...

Αναφερόμαστε στην παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων που έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη. Θάνος Πλεύρης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεοκλής Ζαούτης, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης επιχείρησαν να πείσουν πως πηγαίνουμε προς το καλύτερο. Δίνοντας τη σκυτάλη προστασίας από την Πολιτεία στους πολίτες:

"Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας. Καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση", ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας κ. Αγαπηδάκη, προτείνοντας "να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά". Το πόσο πετυχημένο θα είναι το εγχείρημα, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα...

Μεγαλύτερη ήταν η προσπάθεια να πεισθούμε πως οι θάνατοι στη χώρα μας δεν είναι πολλοί. Ο κ. Ζαούτης επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη στο Lancet, σύμφωνα με την οποία η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το iatronet.gr επισήμανε στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ πως πρόσφατα στοιχεία της Eurostat φέρνουν την Ελλάδα στη δεύτερη ευρωπαϊκή θέση σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα, πίσω από την Κύπρο. Η απάντηση δεν ήταν ακριβώς διαφωτιστική: "Δεν γνωρίζω τη μελέτη της Eurostat για να μπορώ να σχολιάσω επιστημονικά. Θα επανέλθω με κάποια σχόλια για αυτό".

Αναμένουμε με ενδιαφέρον...

Δημ.Κ.