Μέσω του Erasmus+, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιούμε το πρόγραμμα “Εκπαίδευση σε επαγγελματίες για του πρόσφυγες και μετανάστες σε θέματα σχετικά με το φάρμακο”.

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, λόγω της γεωγραφίας τους, πάντα λειτουργούσαν ως σημεία εισόδου μετανάστευσης κυρίως από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όσο η μετατόπιση πληθυσμών αυξάνεται, πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη βρίσκονται απομονωμένοι για μεγάλες περιόδους. Βιώνουν δυσκολίες και αβεβαιότητα και τις περισσότερες φορές εξαρτώνται αποκλειστικά από εξωτερική βοήθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το GIV MED συνεργάζεται με το GROWTH COOP και τη CESIE στο πρόγραμμα “Εκπαίδευση σε επαγγελματίες για του πρόσφυγες και μετανάστες σε θέματα σχετικά με το φάρμακο” με σκοπό να επιτευχθούν οι παρακάτω στόχοι:

Γεφύρωση διαπολιτισμικών διαφορών και κοινωνικού διαχωρισμού, βελτιώνοντας τις επικοινωνιακές ικανότητες των επαγγελματιών που ασχολούνται με πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Εστίαση στη σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων και μεταναστών μέσα από δεξιότητες που θα αναπτύξουν οι συμμετέχοντες.
Συνεισφορά στην ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών σε κοινότητες που αναπτύσσονται στους τόπους υποδοχής, προωθώντας την κοινωνική συνοχή και τη διαπολιτισμική κατανόηση.
Επίσης, η ενσωμάτωση και η διαφορετικότητα αποτελούν βασική προτεραιότητα του έργου σε όλα τα στάδια των εκπαιδεύσεων. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες και ικανότητες αλληλεπίδρασης ώστε να ξεπεράσουν πολιτισμικές και γλωσσικές δυσκολίες σε σχέση με τα φάρμακα και τις φαρμακευτικές ανάγκες.

Κύριες Δραστηριότητες

Προσαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος της CESIE σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη διαφορετικότητα στον κλάδο της υγείας και της κοινωνίας, συνολικής διάρκειας 25 ωρών.
Ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και ανάπτυξη ψηφιακού παιχνιδιού. Το εκπαιδευτικό υλικό και το ψηφιακό παιχνίδι θα είναι διαθέσιμα σε 4 γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Ιταλικά και Ισπανικά).
Σεμινάρια και εκπαιδεύσεις πάνω στο εκπαιδευτικό υλικό χρησιμοποιώντας το ψηφιακό παιχνίδι. Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού υλικού, θα πραγματοποιηθούν τρία σεμινάρια ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες προτάσεις για βελτίωση από το κοινό στόχο.

Συνεργάτες

Το GIV MED | Share medicine Share life είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση, που εξασφαλίζει την πρόσβαση κοινωνικά ευπαθών ομάδων σε φάρμακα (ηλικιωμένους, παιδιά, άπορους, πρόσφυγες, ψυχικά ασθενείς). Ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2016 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει συνολικά 529.000 κουτιά φαρμάκων και άλλων προϊόντων υγείας, αξίας πάνω από 3.300.000€ μέσω ενός δικτύου 144 κοινωφελών φορέων-σημείων δωρεάς (κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία, δομές για παιδιά κ.α.)

Η CESIE έχει δεσμευτεί να προάγει την πολιτιστική, κοινωνική, εκπαιδευτική και οικονομική εξέλιξη τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό ή σε διεθνές επίπεδο. Συμβάλλει στην ανάπτυξη μέσα από την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων, δίνοντας πάντα αξία στη διαφορετικότητα. Η CESIE επικεντρώνει τις ενέργειές της κυρίως στην έρευνα κοινωνικών αναγκών και προκλήσεων και αναπτύσσει καινοτόμες μεθόδους μάθησης.

Το GROWTH COOP δημιουργήθηκε πρόσφατα ως οργάνωση, αλλά λόγω των μελών της, έχει ήδη εμπειρία στον σχεδιασμό και ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Παρέχει ποιοτικές εκπαιδεύσεις που βελτιώνουν τη δυναμική των ομάδων και τις βοηθά να αναπτύξουν νέες ικανότητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας