Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων προκύπτουν για τα αίτια θανάτου του κοριτσιού 3 ετών που κατέληξε το περασμένο Σάββατο στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, λίγες ώρες μετά τη διακομιδή του από το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", όπου νοσηλευόταν επί δεκαήμερο.

Το άτυχο κοριτσάκι παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια, χωρίς να έχει διαπιστωθεί η αιτία που την προκάλεσε, ενώ και η νεκροψία - νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε δεν έδειξε κάποια σαφή αιτία. Η τεχνική σύμβουλος που διόρισε η οικογένεια δηλώνει επιφυλακτική να εκφέρει γνώμη αν δεν δει τον πλήρη ιατρικό φάκελο. Η ίδια δεν αποκλείει το παιδί να είχε προσβληθεί από τη νόσο Kawasaki ή ακόμα και ο θάνατός του να οφείλεται σε πρόσφατη νόσηση από COVID-19.

Εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων που θα ρίξουν περισσότερο φως, οι γονείς του παιδιού υπέβαλλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για πιθανά ιατρικά λάθη ή παραλείψεις των γιατρών που είχαν ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια του παιδιού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ζητήθηκε η πλήρης διερεύνηση της ιατρικής αντιμετώπισής του. Εντύπωση προκαλεί ότι η μικρή ασθενής νοσηλευόταν επί 11 μέρες χωρίς να γίνει κάποια διάγνωση για την πάθηση που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η 3χρονη εισήχθη στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" τη Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου, με πρήξιμο στον αστράγαλο, πόνο στο χέρι και πυρετό. Σύμφωνα με τους οικείους της, οι γιατροί της έκαναν εξετάσεις, της έδωσαν αντιπυρετικά, ενώ έλεγαν τους γονείς πως η κατάστασή της διερευνάται. Όμως, στις 30 Απριλίου η υγεία του κοριτσιού επιδεινώθηκε ραγδαία, ο κορεσμός οξυγόνου έπεσε δραματικά και διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο, που διαθέτει μονάδα εντατικής Παίδων. Ωστόσο, η ανήλικη δυστυχώς κατέληξε την ίδια ημέρα.

Η ιατροδικαστής Κατερίνα Αποστολίδου, που διορίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, ανέφερε πως στη νεκροψία - νεκροτομή που έγινε με παρουσία της ίδιας βρέθηκε ένα εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα, το οποίο ήταν αναμενόμενο λόγω της πολυοργανικής ανεπάρκειας. Ωστόσο, η αιτία παραμένει άγνωστη και θα φωτιστεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις που αναμένονται στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι γιατροί του Παπαγεωργίου είχαν μιλήσει στους γονείς για πιθανή προσβολή του παιδιού από τη νόσο Kawasaki - η κ. Αποστολίδου μίλησε για συμπτώματα συμβατά με τη συγκεκριμένη νόσο - και δεν είχαν αποκλείσει κάποια επιπλοκή που να σχετίζεται με long COVID, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει τη διερεύνηση και να καταλήξουν σε διάγνωση. Το παιδί είχε νοσήσει από COVID-19 πριν από 1,5 με 2 μήνες και το είχε περάσει ασυμπτωματικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα