Η εποχική γρίπη είναι σε αποδρομή, αλλά οι επιπλοκές της εξακολουθούν να προσβάλλουν σποραδικά άτομα διαφόρων ηλικιών.

Από την αρχή της περιόδου, πέντε ασθενείς έχουν εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων οι τρεις έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Το πλέον πρόσφατο κρούσμα καταγράφηκε την εβδομάδα 25 Απριλίου έως 1 Μαΐου, με τον συγκεκριμένο ασθενή να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το συγκεκριμένο διάστημα στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β'Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ), ελέγχθησαν συνολικά για ιούς γρίπης 11 κλινικά δείγματα.

Τα 8 προέρχονταν από νοσοκομεία και 3 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel). Κανένα δεν ήταν θετικό για ιούς γρίπης. 

Από την αρχή της περιόδου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 544 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 153 από νοσοκομεία και 391 από το σύστημα Sentinel. Τα 50 (9,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α (υπότυπος Α Η3Ν2).

Οι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ ήταν 2 άνδρες και 3 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 75 έτη και μέση ηλικία τα 57 έτη.

Οι τρεις που έχασαν τη ζωή τους ήταν ένα αγοράκι 4 ετών και δύο γυναίκες 75 ετών. Σε όλους εντοπίστηκε το στέλεχος Α (Η3Ν2) του ιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, με βάση τα δεδομένα, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε σταθερά χαμηλά επίπεδα. Τονίζεται, δε, η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε