Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών τουλάχιστον πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού κύκλου εμβολιασμού των δύο δόσεων.

Ο Δρ Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής του τμήματος του FDA που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια, είπε ότι τα δεδομένα δείχνουν όλο και περισσότερο ότι η προστασία που παρέχεται από δύο δόσεις εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Ο FDA αποφάσισε ότι μια τρίτη δόση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της προστασίας για τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας και τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, είπε ο Μαρκς.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο FDA αποφάσισε να εγκρίνει μια τρίτη δόση μετά από ανάλυση δεδομένων μιας εν εξελίξει κλινικής έρευνας της Pfizer, στην οποία ένα υποσύνολο 67 παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας είχε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ένα μήνα μετά τη λήψη ενισχυτικής δόσης. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δεν εντόπισε νέες ανησυχίες για την ασφάλεια και διαπίστωσε ότι τα παιδιά 5 έως 11 ετών εμφανίζουν τις ίδιες ήπιες παρενέργειες που έχουν και άλλα άτομα.

Αυτές οι ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν οίδημα στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις και ρίγη και πυρετό.

Πηγές:
euro2day