Η τακτική γυμναστική είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, και αυτό ισχύει είτε πάσχουμε από κάποιο χρόνιο νόσημα, είτε όχι. Για την ακρίβεια, η τακτική γυμναστική είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους να προλάβουμε πολλά χρόνια νοσήματα προτού εμφανιστούν. Τα οφέλη της όμως για ασθενείς είναι τεράστια, μιας και θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε καλύτερα τα συμπτώματά σας, αλλά και να νιώθετε πιο δυνατοί και λειτουργικοί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτές είναι μερικές ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν αν πάσχετε από πολλαπλή σκλήρυνση, μια νόσο που μπορεί να εξαντλεί τους πάσχοντες. Και, όπως είναι λογικό, μην ξεχνάτε ποτέ τις σωστές διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση.

Για αερόβια άσκηση, δοκιμάστε κολύμβηση

Η κολύμβηση είναι ιδανική για ασθενείς με σκλήρυνση, μιας και πρόκειται για άσκηση με πολύ χαμηλή πίεση για τις αρθρώσεις, που επιτρέπει να κάνετε μεγάλες και αργές κινήσεις. Φροντίστε το νερό να μην είναι πολύ ζεστό, μιας και αυτό μπορεί να κάνει τα συμπτώματά σας να χειροτερεύσουν.

Για ενδυνάμωση, βαθιά καθίσματα με την πλάτη στον τοίχο

Τα βαθιά καθίσματα είναι εξαιρετική άσκηση για ενδυνάμωση των ποδιών, συνεπώς και καλύτερη αίσθηση ισορροπίας - κάτι απαραίτητο για όσους πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Κάντε την άσκηση με την πλάτη στον τοίχο για καλύτερη στήριξη, και για να διατηρείτε σωστότερη στάση - τουλάχιστον μέχρι να νιώσετε πως έχει αυξηθεί η δύναμή σας.

Πιέσεις ώμων

Ξεκινήστε με ένα ζευγάρι ελαφρούς αλτήρες, μιας και αυτή είναι μια άσκηση που ασκεί πίεση, αλλά θα γυμνάσει πρακτικά κάθε μυϊκή ομάδα στο άνω μέρος του κορμού - μυς που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες κινήσεις της καθημερινής ζωής, άρα και που χρειάζονται αυξημένη δύναμη και αντοχή.

Ασκήσεις ευκινησίας

Κάντε μερικά βήματα εμπρός, δύο βήματα στο πλάι, δύο βήματα πίσω και ξανά στην αρχική σας θέση. Επαναλάβετε και αντιστρέψτε την φορά. Ξεκινήστε χαλαρά την άσκηση και μην το παρακάνετε.

Για ενδυνάμωση κορμού, κάντε σανίδα

Η σανίδα είναι μια άσκηση που δεν είναι μεν υπερβολικά εύκολη, αλλά έχει πολύ σημαντικά (και σχετικά άμεσα) οφέλη: Θα νιώσετε σύντομα τον κορμό σας να δυναμώνει, την κοιλιά σας να σφίγγει, αλλά και τα χέρια και την πλάτη σας να αποκτούν μεγαλύτερη αντοχή. Ξεκινήστε με 10-15 δευτερόλεπτα, αν μπορείτε, και σιγά-σιγά χτίστε από εκεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών