Νέα έρευνα του USC δείχνει ότι ασθενείς που διαγνώστηκαν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είχαν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, τα αδέρφια τους που δεν είχαν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είχαν διπλάσιες πιθανότητες για κατάθλιψη.

Ασθενείς με κατάθλιψη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τα αδέρφια τους χωρίς κατάθλιψη 1,5 φορά περισσότερη να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δυο νόσων.

Ο Bing Zhang, δήλωσε ότι η έρευνα αποκαλύπτει κλινική αλληλεπικάλυψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 20 εκατ. ανθρώπων από το National Health Insurance Research Database, της Ταιβάν.

Για 11 χρόνια παρακολούθησαν ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή κατάθλιψη και τα αδέρφια τους, συγκρίνοντας την έναρξη της κατάθλιψης ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου με ομάδα ελέγχου ανθρώπων χωρίς αυτές.

Ο Zhang εικάζει ότι πολλοί παράγοντες ενδεχομένως συμβάλλουν στην αμφίδρομη φύση των διαταραχών όπως περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες, εντερικό μικροβίωμα και γενετικά αίτια.

Δήλωσε ότι το εύρημα πως άνθρωποι με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν μεγαλύτερη τάση για κατάθλιψη είναι λογικό, επειδή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου προκαλεί σταθερά γαστρεντερικά συμπτώματα που μπορούν να διαταράσσουν τη ζωή του ασθενούς.

Και ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης μεταξύ αδερφών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ενδεχομένως δείχνει την κούραση του φροντιστή αν τα αδέρφια έχουν το ρόλο να φροντίζουν τον ασθενή.

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν οτι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν την τάση για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Ο Zhang εικάζει ότι η ανακάλυψη ενδεχομένως έχει να κάνει με τον άξονα εντέρου- εγκεφάλου.

Για παράδειγμα, είπε, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που παίζει ρόλο στην κατάθλιψη ενδεχομένως μπορεί να συνδέεται με φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος, σημάδι φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί αδερφοί ασθενών με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ο Zhang εικάζει ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει κοινή γενετική ευαλωτότητα για κάποια από αυτές τις νόσους που παρουσιάζεται διαφορετικά σε μέλη οικογενειών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Gastroenterology and Hepatology.

Πηγές:
Journal of Gastroenterology and Hepatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα ελέγξω το κοινωνικό μου άγχος
ECDC: Κρούσματα παρβοϊού Β19 σε 4 ευρωπαϊκές χώρες - Το εξάνθημα του "χαστουκισμένου μάγουλου"
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό