Η ακμή των ενηλίκων προκαλείται από τα ίδια πράγματα που προκαλούν και την ακμή των εφήβων: υπερβολική λιπαρότητα δέρματος και βακτήρια. Οποιεσδήποτε αλλαγές στις ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη και την περίοδο, μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική λιπαρότητα. Οι γυναίκες που καπνίζουν φαίνεται επίσης να είναι πιο επιρρεπείς στην ακμή.

Η ακμή τείνει να είναι κληρονομική, επομένως αν ένας γονέας είχε ακμή ενηλίκων, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ακμή ακόμα και μετά από τα 40 τους.

Μαύρα στίγματα

Το πλύσιμο του δέρματός σας δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τα μαύρα στίγματα ή την ακμή. Τα μαύρα στίγματα σχηματίζονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, όταν το έλαιο, που ονομάζεται επίσης σμήγμα, αντιδρά με τον αέρα σε έναν μερικώς φραγμένο πόρο. Όταν ο πόρος είναι τελείως φραγμένος, εμφανίζεται ένα λευκό σημάδι. Προσπαθήστε να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα και μετά την εφίδρωση, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό και χλιαρό νερό. Μην τρίβετε το δέρμα σας καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν ή θεραπεύουν την ακμή;

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν ορισμένες γυναίκες να ελέγξουν την ακμή. Οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό των ανδρογόνων ορμονών. Το ανδρογόνο βάζει τους αδένες ελαίων σε υπερκίνηση. Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, ωστόσο, μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.

Θα μπορούσε το μακιγιάζ μου να μου προκαλέσει ακμή;

Ναι. Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε βάζετε στο πρόσωπό σας έχει τη δυνατότητα να φράξει τους πόρους.

Η δουλειά μου είναι αγχωτική. Είναι αυτός ένας παράγοντας για την ακμή;

Το άγχος δεν θεωρείται η κύρια αιτία της ακμής. Πιο συχνά συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή η ακμή σας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους σας. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, το άγχος μπορεί και να επιδεινώσει την ακμή.

Ποια είναι η αλήθεια για τη σοκολάτα και την ακμή;

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η κατανάλωση σοκολάτας, ζάχαρης ή λιπαρών τροφών προκαλεί ακμή. Ωστόσο, εάν φαίνεται ότι ορισμένες τροφές σάς προκαλούν ξέσπασμα, αποφύγετέ τις.

Μπορεί η ακμή μου να σχετίζεται με αναιμία;

Η σχέση μεταξύ αναιμίας, χαμηλού σιδήρου και ακμής δεν έχει αποδειχθεί. Μερικές μελέτες έχουν δείξει μια μικρή σχέση. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αναιμία πιθανότατα δεν είναι η πραγματική αιτία της ακμής. Αντίθετα, η λήψη υπερβολικής ποσότητας ψευδαργύρου για τη θεραπεία της ακμής μπορεί να προκαλέσει αναιμία - παρ' όλα αυτά, υπάρχουν μόνο περιορισμένες επιστημονικές αποδείξεις ότι ο ψευδάργυρος δρα στη θεραπεία της ακμής.

Θα έχω ακμή για πάντα;

Από μόνη της, η ακμή φαίνεται να υποχωρεί με την ηλικία. Σύμφωνα με μια μελέτη, η ακμή γίνεται λιγότερο συχνή μετά την ηλικία των 44 ετών. Και για ορισμένες γυναίκες, η ακμή τελειώνει με την εμμηνόπαυση. Μέχρι τότε, ευτυχώς, υπάρχουν θεραπείες για την ακμή των ενηλίκων. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι ένας συνδυασμός προϊόντων λειτουργεί καλύτερα. Η θεραπεία απαιτεί χρόνο - συνήθως 4 έως 12 εβδομάδες - και πρέπει να τη συνεχίσετε για να λειτουργήσει.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της ακμής;

Οι φαρμακευτικές κρέμες με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, σαλικυλικό οξύ ή άλφα-υδροξυ οξύ είναι οι πρώτες θεραπείες που πρέπει να δοκιμάσετε. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή ή με ιατρική συνταγή. Τα ρετινοειδή - κρέμες με βάση τη βιταμίνη Α - δρουν επίσης για να αποφράξουν τους θύλακες των τριχών. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερες κρέμες ή άλλα φάρμακα που βοηθούν, όπως αντιβιοτικά, από του στόματος ρετινοειδή, αναστολείς ανδρογόνων και χαμηλές δόσεις αντισυλληπτικών χαπιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα