Νέα αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι γιατροί είναι λιγότερο πιθανό να συνταγογραφούν αναλγητικά στο τέλος της βραδυνής βάρδιας παρά στην αρχή και ίσως αποκαλύπτει χαμηλότερη ενσυναίσθηση για τον ασθενή όταν οι γιατροί είναι οι ίδιοι εξαντλημένοι.

Ακόμα και το να γνωρίζουν οι γιατροί πιθανές τάσεις στο τέλος της βάρδιας τους θα μπορούσε να είναι βοηθητικό.

Πιο ισχυρές οδηγίες για τη συνταγογράφηση αναλγητικών θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμες στην εξασφάλιση της απαιτούμενης περίθαλψης των ασθενών.

Η ψυχολόγος Anat Perry του Hebrew University of Jerusalem, δήλωσε ότι η νυχτερινή βάρδια είναι σημαντική και μη αναγνωρισμένη πηγή στον έλεγχο του πόνου, που πιθανόν προέρχεται από αλλοιωμένη αντίληψη του πόνου.

Ακόμα και ειδικοί που πασχίζον να δώσουν την καλύτερη περίθαλψη στους ασθενείς τους είναι ευάλωτοι στην επίδραση της νυχτερινής βάρδιας.

Η έρευνα έγινε σε 31 γιατρούς στο Ισραήλ που άρχισαν να εργάζονται και 36 που επρόκειτο να τελειώσουν βάρδια 26 ωρών.

Δόθηκαν κατασκευασμένα σενάρια στους συμμετέχοντες, που περιέγραφαν γυναίκα ασθενή με πονοκέφαλο και άντρα ασθενή με πόνο στη μέση.

Οι γιατροί που τελείωναν τη νυχτερινή τους βάρδια αξιολόγησαν τον πόνο του ασθενή ως λιγότερο έντονο και ήταν λιγότερο πιθανό να συνταγογραφούν αναλγητικά για την ανακούφιση του πόνου στα υποθετικά σενάρια.

Φαίνεται ότι η κόπωση παίζει ρόλο στην αίσθηση του πόσο θα μπορούσε κάποιος να υποφέρει και για το είδος της αγωγής που χρειάζεται.

Ανάλυση έδειξε ότι οι γιατροί ήταν κατά 20–30% λιγότερο πιθανό να συνταγογραφούν αναλγητικά κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Με τον πόνο να είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι βλέπουν ένα γιατρό, είναι σημαντικό να σιγουρευτεί κάποιος ότι ελέγχεται κατάλληλα και εμποδίζεται να εμφανιστεί όπου είναι εφικτό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PNAS.

Πηγές:
PNAS.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H Sanofi στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι συνέπειες του Brexit επιδεινώνουν την έλλειψη φαρμάκων [μελέτη]
ΕΟΔΥ: Χωρίς νέες διασωληνώσεις - 4 θάνατοι ασθενών με CoViD