Nέα έρευνα δείχνει ότι λιπαρές τροφές μπορεί ενδεχομένως όχι μόνο να αυξάνουν την περιφέρεια μέσης αλλά και να επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Διεθνής έρευνα ανακάλυψε σαφή σχέση μεταξύ ποντικών που ακολούθησαν διατροφή με πολλά λιπαρά για 30 εβδομάδες, οδηγώντας σε διαβήτη και επακόλουθη εξασθένηση των νοητικών ικανοτήτων, όπως άγχος, κατάθλιψη και επιδείνωση της νόσου Alzheimer.

Ποντικοί με βλάβη στις νοητικές λειτουργίες ήταν επίσης πιο πιθανό να αυξήσουν υπερβολικά το βάρος τους λόγω κακού μεταβολισμού που προκλήθηκε από εγκεφαλικές αλλαγές.

Ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο Metabolic Brain Disease.

Η έρευνα προστίθεται στις ενδείξεις που συνδέουν τη χρόνια παχυσαρκία και τον διαβήτη με τη νόσο Alzheimer.

Η Bobrovskaya δήλωσε ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το ΚΝΣ επιδεινώνοντας τις ψυχικές διαταραχές και τη νοητική εξασθένηση. Αυτό φάνηκε στην έρευνα με ποντικούς.

Στην έρευνα, ποντικοί ακολουθούσαν συνήθη διατροφή ή με πολλά λιπαρά για 30 εβδομάδες, αρχίζοντας από την 8η εβδομάδα ηλικίας.

Οι ποντικοί με τη διατροφή με υψηλά λιπαρά αύξησαν πολύ το βάρος τους, εμφάνισαν αντίσταση στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται μη φυσιολογικά σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν συνήθη διατροφή.

Ποντικοί με Alzheimer είχαν σημαντική νοητική εξασθένηση και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο όταν σιτίστηκαν με διατροφή με πολλά λιπαρά.

Η Bobrovskaya δήλωσε ότι παχύσαρκοι έχουν περίπου 55% αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και ο διαβήτης θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα δείχνουν πως συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγεί σε εξασθένηση των νοητικών ικανοτήτων, νόσο Alzheimer και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας