Ενόψει του προβλεπόμενου επερχόμενου κύματος καύσωνα, η Γερμανική Ομοσπονδία Νοσοκομείων (DKG) προειδοποιεί για αυξανόμενη επιβάρυνση των νοσοκομείων και ζητεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την προσαρμογή των νοσοκομειακών κτιρίων στη ζέστη. Οι γιατροί από την πλευρά τους ανησυχούν.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα νοσοκομεία της Γερμανίας ήδη έχουν επιβαρυνθεί από τα πολλά περιστατικά κορωνοιού, την γενική έλλειψη εξιδεικευμένου προσωπικού που σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές άδειες επιδρούν εν μέρει σε σημαντικό βαθμό και στους ασθενείς.  

"Εάν οι τιμές ρεκόρ που προβλέπουν σήμερα οι μετεωρολόγοι για την επόμενη εβδομάδα όντως προκύψουν, θα πρέπει να περιμένουμε στα νοσοκομεία μεγάλο αριθμό περιστατικών που σχετίζονται με τη ζέστη", δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ της DKG, Gerald Gaß.

Ο Gaß αναμένει αφυδατωμένους ασθενείς καθώς και άτομα που πάσχουν από καρδιακές αρρυθμίες, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή διαταραχές ύπνου.

Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις θα μπορούσαν επίσης να επιδεινωθούν από τη ζέστη. Οι πρόσθετες πιέσεις αναμένεται να έρθουν σε μια περίοδο που η κατάσταση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Γερμανίας είναι ήδη ιδιαίτερα τεταμένη λόγω της καραντίνας και της απομόνωσης από τον κορωνοιό.

Η ζέστη έχει ήδη γίνει ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για τα γερμανικά νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Gaß.

"Ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω της ζέστης και του ήλιου διπλασιάστηκε σε ορισμένες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια".

Τα νοσοκομεία πρέπει να προσαρμοστούν περισσότερο στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Gaß. "Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει στα νοσοκομεία, αφενός, να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές και, αφετέρου, να προσαρμοστούν δομικά στις υψηλές θερμοκρασίες".