Οι μυρωδιές που απολαμβάνει κάποιος στη φύση μπορεί να τον χαλαρώσουν και να του δώσουν χαρά και υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα του University of Kent, που δημοσιεύτηκε στο Ambio.

Οι μυρωδιές φάνηκε να παίζουν σημαντικό ρόλο στο να προσφέρουν οφέλη ευεξίας, από την αλληλεπίδραση με τη φύση-συχνά με ισχυρή σχέση με προσωπικές αναμνήσεις ανθρώπων και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και διαδικασίες, όπως πεσμένα φύλλα τον χειμώνα.

Η φύση είναι γνωστό πως παίζει ρόλο στην προαγωγή της υγείας και της ευεξίας. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά την πανδημία COVID-19.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μυρωδιές επηρέαζαν πολλά είδη ευεξίας στον άνθρωπο, με τη σωματική να αναφέρεται πιο συχνά, ιδιαίτερα σε σχέση με τη χαλάρωση, την άνεση και την αναζωογόνηση.

Η απουσία μυρωδιών, επίσης φάνηκε να βελτιώνει την ευεξία παρέχοντας καθαρό περιβάλλον, λόγω της απομάκρυνσης της ρύπανσης και των ανεπιθύμητων μυρωδιών των αστικών κέντρων, επιτρέποντας τη χαλάρωση.

Η χαλάρωση μειώνει το στρες και τα επίπεδα κορτιζόλης που συχνά συνδέονται με πολλές νόσους. Επομένως τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για τους επαγγελματίες υγείας.

Η έρευνα έγινε σε δάση, σε 4 εποχές, και ανακάλυψε ότι μυρωδιές προκαλούσαν αναμνήσεις που συνδέονταν με παιδικές δραστηριότητες.

Πολλοί συμμετέχοντες δημιούργησαν συσχετισμούς με συγκεκριμένες μυρωδιές παρά με το δάσος καθαυτό και έκαναν τη σύνδεση με ένα γεγονός που θυμήθηκαν. Αυτό με τη σειρά του φάνηκε να επηρεάζει την ευεξία, προκαλώντας συναισθηματικές αντιδράσεις στην ανάμνηση.

Η Dr. Jessica Fisher, δήλωσε ότι η φύση είναι πολυαισθητηριακή εμπειρία και ότι η νέα έρευνα δείχνει την πιθανή σημασία της μυρωδιάς στην ευεξία.