Σε αποδρομή βρίσκεται η εποχική γρίπη, η οποία έκανε ρεκόρ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, με πενταπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019.

Αυτό ανέφερε την Κυριακή ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, α' αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο κ. Παρασκευής ανέφερε πως "τώρα περιμένουμε να δούμε το χειμερινό κύμα της γρίπης, το οποίο αναμένεται να είναι σαφώς πιο σφοδρό και να κάνει την εμφάνισή του στους επόμενους μήνες".

Το δεδομένο αυτό μειώνει κατά έναν τους κινδύνους από την αυριανή έναρξη των σχολείων, καθώς οι επιστήμονες εξέφρασαν ανησυχία για κοινή επιδημία κορωνοϊού και εποχικής γρίπης.

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του "κρύωμα" ή "ίωση" αλλά, με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, "γρίπη" είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.