Σε απομάκρυνση από δημόσιες δομές Πρόνοιας οδηγούνται 100 συμβασιούχοι νοσηλευτές, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, πρόκειται για επικουρικούς νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες, οι οποίοι υπηρετούσαν στις μονάδες επί οκτώ χρόνια.

Όπως καταγγέλλει, οι εν λόγω επαγγελματίες δεν βρίσκονται στους επιτυχόντες του σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, παρά το ότι συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση.

"Είναι κάτι αντίστοιχο με τους επικουρικούς των νοσοκομείων, μόνο που το κράτος τούς αντιμετωπίζει διαφορετικά", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας πως τουλάχιστον συνεχίζουν να εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

Ο κ. Γιαννάκος κάνει λόγο για απολύσεις, την ώρα που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Στις Προνοιακές Μονάδες, που ανήκουν στην ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, εργάζονται 2.700 υπάλληλοι, αντί 5.000 που είναι οριακά το αναγκαίο προσωπικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας, το λιγοστό προσωπικό έδωσε μάχες να κρατήσει τον κορωνοϊό έξω σπό τη πόρτα των μονάδων.

Όπως αναφέρει, οι περιθαλπόμενοι στις δημόσιες προνοιακές μονάδες είναι άτομα με βαριές αναπηρίες, ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Γιαννάκος εκτιμά πως, ενώ στις ιδιωτικές προνοιακές μονάδες υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί από τον ιό, οι απώλειες ήταν ελάχιστες στις δημόσιες μονάδες. "Αυτό οφείλεται στο προσωπικό που υπερβάλλει εαυτόν, το οποίο η Πολιτεία ανταμείβει με απολύσεις", τονίζει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καλεί την υφυπουργό Εργασίας να κάνει το αυτονόητο και να ανανεώσει τις συμβάσεις, όπως πράττει το υπουργείο Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας