Μια νέα μελέτη έδειξε ότι το mRNA του εμβολίου μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε τόσο μικρό βαθμό που ο εμβολιασμός των θηλαζουσών γυναικών εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής.

Το αγγελιοφόρο RNA (mRNA) στα εμβόλια κατά της CoViD-19 Comirnaty® της Biontech/Pfizer και Spikevax® της Moderna είναι "συσκευασμένο" σε λιπιδικά νανοσωματίδια και το μεγαλύτερο μέρος του προσλαμβάνεται από τα μυϊκά κύτταρα στο σημείο του εμβολιασμού. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό του mRNA εμβολίου μπορεί να φτάσει και σε άλλους ιστούς του σώματος.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Nazeeh Hanna από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διερεύνησε τώρα αν το εμβόλιο mRNA περνά επίσης στο μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια αυτής της λεγόμενης βιοδιανομής και δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο επιστημονικό περιοδικό "JAMA Pediatrics".

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γάλα έντεκα μητέρων που είχαν εμβολιαστεί είτε με Comirnaty (έξι άτομα) είτε με Spikevax (πέντε άτομα) κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αναλύθηκαν συνολικά 131 δείγματα γάλακτος, τα οποία αντλήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μεταξύ μιας ώρας πριν από τον εμβολιασμό και πέντε ημέρες μετά.

Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη του mRNA εμβολίου σε επτά δείγματα από πέντε διαφορετικούς συμμετέχουσες, τα οποία είχαν συλλεχθεί έως και 45 ώρες μετά τον εμβολιασμό. Αυτό ήταν ανιχνεύσιμο κυρίως στα εξωκυτταρικά κυστίδια, αλλά ούτε στο λιπαρό κλάσμα του γάλακτος ούτε στα κυτταρικά συστατικά του.

Δεδομένου ότι βρήκαν ίχνη mRNA εμβολίου μόνο σε πολύ λίγα δείγματα γάλακτος και μόνο σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις, οι συγγραφείς θεωρούν ότι ο εμβολιασμός των θηλαζουσών μητέρων με εμβόλια mRNA είναι ασφαλής, ιδίως εάν μεσολαβήσουν 48 ώρες μεταξύ του εμβολιασμού και του επόμενου θηλασμού.

Μεταξύ των περιορισμών της μελέτης τους, η ομάδα του Hanna αναφέρει τον μικρό αριθμό των συμμετεχόντων και την έλλειψη αποδείξεων για το αν το mRNA που βρέθηκε στο γάλα είναι ενεργό, δηλαδή αν μπορεί να μεταφερθεί η πρωτεΐνη spike στον SARS-CoV-2 .

Για λόγους ασφαλείας, οι συγγραφείς συμβουλεύουν να μη θηλάζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών εντός 48 ωρών από τον εμβολιασμό της μητέρας με εμβόλιο mRNA. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την προφύλαξη, ο εμβολιασμός των γυναικών που θηλάζουν είναι ασφαλής.

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο, αποτελέσματα μιας παρόμοιας μελέτης δημοσιεύθηκαν επίσης στο "JAMA Pediatrics".

Εκείνη την εποχή, οι συγγραφείς γύρω από τον Dr. Yarden Golan από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο δεν είχαν καταφέρει να ανιχνεύσουν κανένα ίχνος mRNA εμβολίου στο μητρικό γάλα.

Είχαν σημειώσει ότι οι πιθανώς υπάρχουσες ελάχιστες ποσότητες mRNΑ εμβολίου, τις οποίες δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν με τη μέθοδο μέτρησης που εφάρμοσαν, θα χωνεύονταν ούτως ή άλλως από το βρέφος - μια υπόδειξη που θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη κατά την ερμηνεία των σημερινών αποτελεσμάτων.

Στη Γερμανία, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) συνιστά τον εμβολιασμό των θηλαζουσών γυναικών με δύο δόσεις εμβολίου mRNA σε διαστήματα τριών έως έξι εβδομάδων (Comirnaty) ή τεσσάρων έως έξι εβδομάδων (Spikevax). Οι γυναίκες κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν Comirnaty.

Πηγές:
JAMA Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]
Η MSD ανταγωνίζεται την Pfizer στην αγορά εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μετά την έγκριση του FDA