Η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech δηλώνουν ότι η ενισχυτική δόση του κοινού εμβολίου τους, που έχει προσαρμοστεί στις πιο πρόσφατες παραλλαγές Όμικρον, φαίνεται πως προσφέρει καλύτερη προστασία απ' ό,τι το πρωτότυπο εμβόλιο, μεταδίδει το Bloomberg.

Το αίμα που συλλέχθηκε από εθελοντές επτά ημέρες μετά την αναμνηστική δόση έδειξε σημαντική αύξηση στα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά των υποπαραλλαγών BA.4/BA.5, ανέφεραν οι δύο εταιρείες.

Οι μετοχές της Pfizer σημείωσαν άνοδο 2,9% στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ, ενώ άνοδο 0,3% κατέγραψε η BioNTech στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Τα δεδομένα μελέτης, προσθέτουν, φέρουν ενδείξεις ότι το νέο εμβόλιο παρέχει καλύτερη προστασία σε σύγκριση με τα προηγούμενα εμβόλια που βασίζονταν στο αρχικό στέλεχος του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί περισσότερες από 300 υποκατηγορίες της Όμικρον αυτή τη στιγμή. Η υποπαραλλαγή BA.5, που σάρωσε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι, εξακολουθεί να κυριαρχεί.

«Ενώ αναμένουμε πιο ώριμα δεδομένα ανοσοαπόκρισης από την κλινική δοκιμή του προσαρμοσμένου δισθενούς εμβολίου Omicron BA.4/BA.5 τις επόμενες εβδομάδες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να εντοπίζουμε ενθαρρυντικά στοιχεία μόλις μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά (φωτ.). «Τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το δισθενές εμβόλιό μας αναμένεται να παρέχει καλύτερη προστασία έναντι των κυρίαρχων παραλλαγών που κυκλοφορούν, σε σχέση το αρχικό εμβόλιο, συμβάλλοντας ενδεχομένως στον περιορισμό των μελλοντικών αυξήσεων στα κρούσματα αυτό τον χειμώνα».

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]