Είναι πολύ πιθανό αν κάνετε έντονη γυμναστική και η μυϊκή σας μάζα αυξάνεται, να δείτε ότι η όρεξή σας ανοίγει. Αυτό συμβαίνει επειδή περισσότερη μυϊκή μάζα σημαίνει περισσότερες θερμίδες για συντήρηση. Και αυτές οι θερμίδες δεν είναι σωστό να έρθουν από ανθυγιεινές πηγές - άρα όχι πατατάκια. Καλύτερα να εστιάσουμε στα παρακάτω σούπερ υγιεινά τρόφιμα.

Αβοκάντο

ο μέσο αβοκάντο περιέχει 240 θερμίδες, και αρκετά μονοακόρεστα λιπαρά. Είναι μια τροφή που μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τα γεύματά μας πιο πλούσια, χωρίς όμως να φορτωθούμε θερμίδες χωρίς διατροφική αξία.

Καστανό ρύζι

Σε σχέση με το λευκό ρύζι, οι θερμίδες του είναι κάπως πιο λίγες. Αλλά περιέχει μια πολύ καλή δόση φυτικών ινών, που θα ενισχύσει τον μεταβολισμό μας και δεν θα βάλει σε κίνδυνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μιας και είναι ολικής άλεσης δημητριακό, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και μέταλλα είναι υψηλή.

Μακαντέμια

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετές θερμίδες. Τα μακαντέμια όμως είναι σε άλλο επίπεδο: 50 γραμμάρια αυτού του καρπού προσφέρεουν 360 θερμίδες, 90% της ημερήσιας δόσης μας σε μαγγάνιο και 50% της θειαμίνης - μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β που παίζει ρόλο στον μεταβολισμό της τροφής σε ενέργεια.

Τυρί τσένταρ

Ναι, έχει λιπαρά αλλά είναι πιο υγιεινό σε σχέση με άλλα τυριά - τα σκληρά τυριά γενικά το έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Επίσης, σε σχέση με την Παρμεζάνα (που έχει πιο πολλές θερμίδες) είναι πιο εύκολο να φάμε μεγαλύτερες ποσότητες από τσένταρ. 100 γραμμάρια περιέχουν 400 θερμίδες, 55% του ημερήσιου ασβεστίου μας, αλλά και 46% της Β12, μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης που λαμβάνουμε μόνο από ζωικά προϊόντα.

Σκουμπρί

Είναι αρκετά πλούσιο ψάρι σε σχέση με τον τόνο, καθώς το κάθε φιλέτο περιέχει 227 θερμίδες, μαζί με 23 ολόκληρα γραμμάρια πρωτεΐνης, και εξαιρετικές ποσότητες λιπαρών ω-3. Η γεύση του είναι διαφορετική από του τόνου και του σολομού (που φιγουράρουν πιο συχνά σε λίστες με υγιεινά ψάρια), συνεπώς αποτελεί ιδανική επιλογή για περισσότερη ποικιλία στο πιάτο σας.

Ζυμαρικά ολικής

Παρόμοια ιστορία με το ρύζι που αναφέραμε πιο πάνω. Βέβαια, τα ζυμαρικά δεν είναι και τόσο πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά διατηρούν ένα καλό κομμάτι από τις φυτικές ίνες του δημητριακού από το οποίο φτιάχνονται. Μια μερίδα 200 γραμμαρίων προσφέρει 296 θερμίδες.

Γλυκοπατάτα

Μια ολόκληρη γλυκοπατάτα περιέχει γύρω στις 160 θερμίδες, αλλά και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (ειδικά αν κρατήσετε και την φλούδα) και παραπάνω από το 100% της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα.

Ρεβίθια

Η μέση μερίδα μιας κούπας περιέχει 273 θερμίδες, μαζί με πολλές φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνη. Τα ρεβίθια είναι εξαιρετική τροφή για τα επίπεδα της χοληστερόλης και συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς μας.

Φιστικοβούτυρο

Μια μεγάλη κουταλιά της σούπας περιέχει 269 θερμίδες. Είναι πολύ καλή τροφή για αθλητές, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και καλών λιπαρών, κρατώντας μας χορτασμένους και γεμάτους ενέργεια για πολλή ώρα. Ο πιο κλασικός συνδυασμός - απλωμένο πάνω σε φέτες μήλου με λίγη κανέλλα - είναι από τα πιο δυνατά απογευματινά σνακ που μπορείτε να φάτε.

Σταφίδες

100 γραμμάρια σταφίδες μπορεί να μην φαίνονται πολλά, αλλά αν αναλογιστούμε για πόσα ακριβώς σταφύλια μιλάμε... φτάνουμε στις 325 θερμίδες πολύ εύκολα. Και όλα αυτά με πολλές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ελαιόλαδο

Κάθε κουταλιά της σούπας περιέχει 112 θερμίδες και είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά. Τα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου είναι αντιφλεγμονώδη και μπορούν να ελαττώσουν την χοληστερόλη. Καταναλώστε το ωμό σε σαλάτες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα