Οι πολλές ώρες εργασίας συμβάλλουν στην έντονη ψυχική επιβάρυνση για τους γιατρούς στην αρχή της εκπαίδευσής τους, η οποία ενδεχομένως προάγει την ανάπτυξη κατάθλιψης.

Μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο "New England Journal of Medicine" διαπίστωσε μια γραμμική σχέση δόσης - απόκρισης: όσο περισσότερες είναι οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η καταθλιπτική διάθεση.

Από το 2009, το Κέντρο Οικογενειακής Κατάθλιψης Eisenberg στο Πανεπιστήμιο του Michigan στο Ann Arbor ζητά από τους πρωτοετείς ειδικευόμενους ιατρούς να αξιολογούν τακτικά τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Για το σκοπό αυτό, οι "ασκούμενοι" λαμβάνουν μια εφαρμογή για το smartphone τους στην οποία συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, το ερωτηματολόγιο PHQ-9, ένα αναγνωρισμένο τεστ διαλογής για την κατάθλιψη.

Το PHQ-9 βαθμολογεί τις απαντήσεις από 0 - 27 βαθμούς (μέγιστη βαθμολογία 3 βαθμοί για κάθε μία από τις 9 ερωτήσεις): Οι βαθμολογίες 5 - 9 υποδηλώνουν ήπια κατάθλιψη, οι βαθμολογίες 10 - 14 υποδηλώνουν μέτρια κατάθλιψη, οι βαθμολογίες 15 - 19  μέτρια κατάθλιψη και οι βαθμολογίες 20 - 27  σοβαρή κατάθλιψη.

Η ανάλυση 17.082 εκπαιδευόμενων "ειδικευόμενων" που συμμετείχαν στη μελέτη "Intern Health Study" από το 2009 - 2020 δείχνει ότι οι γιατροί ήταν ψυχικά υγιείς πριν ξεκινήσουν το πρώτο έτος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Η διάμεση τιμή του PHQ-9 ήταν 2,7 μονάδες, σύμφωνα με την ομάδα της Amy Bohnert. Αυτό άλλαξε κατά το πρώτο έτος εργασίας και με γραμμική εξάρτηση από τις ώρες εργασίας.

Μεταξύ των γιατρών που εργάζονταν "μόνο" 40 έως 45 ώρες την εβδομάδα στην κλινική, η βαθμολογία PHQ-9 αυξήθηκε κατά 1,8 μονάδες, με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 1,7 έως 2,0 μονάδες, μια σημαντική επιδείνωση σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

Οι γιατροί που εργάζονταν περισσότερες από 90 ώρες την εβδομάδα είδαν μια μέση αύξηση 5,2 μονάδων (4,9-5,6).

Η κατάθλιψη είχε έτσι αυξηθεί σχεδόν τρεις φορές. Οι περισσότεροι γιατροί ανέφεραν ότι εργάζονταν 65 έως 80 ώρες. Επομένως, η πλειονότητα θα κινδύνευε από κατάθλιψη κατά το πρώτο έτος της εργασίας τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα