Η παρακολούθηση σκηνών βίας στην τηλεόραση από παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να οδηγήσει σε κατοπινό κίνδυνο για ψυχολογικές και ακαδημαϊκές βλάβες πριν την έναρξη του γυμνασίου.

Αυτό αναφέρει νέα έρευνα της Linda Pagani, του Université de Montréal's School of Psycho-Education.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

Οι ερευνητές εξέτασαν βίαιο περιχεόμενο τηλεοπτικών προγραμμάτων που ανέφεραν γονείς ότι έβλεπαν τα παιδιά τους μεταξύ 3,5 και 4,5 ετών και τα οποία επανεξετάστηκαν όταν έφτασαν στην ηλικία των 12.

Τότε ελήφθησαν 2 αναφορές-πρώτα έλεγαν οι καθηγητές τι παρατήρησαν και έπειτα τι έλεγαν τα παιδιά στο τέλος της έκτης τάξης για την ψυχολογική και ακαδημαϊκή τους πρόοδο.

Σε σύγκριση με παιδιά ίδιου φύλου που δεν εκτέθηκαν σε τέτοιο περιεχόμενο, παιδιά που εκτέθηκαν σε βίαιο περιεχόμενο ήταν πιο πιθανό να έχουν επακόλουθες αυξήσεις στη συναισθηματική δυσφορία.

Εμφάνισαν επίσης μείωση στη συμμετοχή στην τάξη, στις ακαδημαϊκές επιδόσεις και στην πρωτοβουλία ως το τέλος της έκτης τάξης.

Οι ερευνητές εξέτασαν συμπεράσματα μετά από εξέταση στοιχείων ομάδας παιδιών που γεννήθηκαν το 1997 ή 1998.

Γονείς 978 κοριτσιών και 998 αγοριών συμμετείχαν στην έρευνα. Στην ηλικία των 12 τα παιδιά και οι δάσκαλοι αξιολόγησαν τις επιδόσεις, την πρωτοβουλία και τη συμμετοχή στην τάξη.

Αναλύθηκαν τα στοιχεία για να εντοπιστεί τυχόν σημαντική σχέση μεταξύ προβλημάτων με αυτά τα θέματα και βίαιο περιεχόμενο στο οποίο εκτέθηκαν στην προσχολική ηλικία.

Η Pagani δήλωσε ότι παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να ταυτίζονται με χαρακτήρες της τηλεόρασής και να αντιμετωπίζουν ό,τι βλέπουν σαν αληθινό Είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε χιουμοριστικές απεικονίσεις δοξασμένων ηρώων και κακοποιών που χρησιμοποιούν βία ως μέσο επίλυσης προβλημάτων.

Πρόσθεσε ότι επανειλημμένη έκθεση σε σκηνές δράσης με γρήγορο ρυθμό και εφέ που αυξάνουν την αδρεναλίνη θα μπορούσε να ενισχύσει τις πεποιθήσεις και εντυπώσεις ότι η συνήθης βία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι ‘’φυσιολογική’’.

Η Pagani σημείωσε ότι το να εκτίθενται τα παιδιά σε πιο κατάλληλες κοινωνικές καταστάσεις μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν αναγκαίες κοινωνικές ικανότητες που αργότερα θα είναι χρήσιμες και τελικά να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσωπική και οικονομική επιτυχία.

Πηγές:
Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα