Η τακτικά προγραμματισμένη μέτρια άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην επέκταση της ζωής ανθρώπων με καρκίνο στο παχύ έντερο, αναφέρει νέα έρευνα.
Η άσκηση είναι ωφέλιμη και για τους παχύσαρκους ασθενείς, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τους πληθυσμούς βακτηρίων του μικροβιώματος, έδειξε η έρευνα. Η Cornelia Ulrich του Huntsman Cancer Institute in Salt Lake City δήλωσε ότι η φλεγμονή είναι σημαντική διαδικασία που συνδέεται με τον καρκίνο στο παχύ έντερο. Γνωρίζουμε ότι υψηλός ΔΜΣ προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου, να βελτιώσει την υγεία του εντέρου τους και να ζήσουν περισσότερο –ακόμα και αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτά τα οφέλη στους ασθενείς ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ.

Ερευνητές στη Γερμανία και στη Γιουτα αξιολόγησαν δείγματα κοπράνων 179 ασθενών σταδίου 1-4 και ανακάλυψαν ότι μεγαλύτερα επίπεδα άσκησης συνδέονταν με μεγαλύτερη ποικιλία στο μικροβίωμα.

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Cancer Research.

Η Caroline Himbert δήλωσε ότι ασθενής που είναι σωματικά δραστήριος έχει πιο ποικίλο μικροβίωμα και χαμηλότερη αφθονία βακτηρίων που προάγουν τον καρκίνο στο παχύ έντερο και υψηλότερα ποσότητα βακτηρίων που προστατεύουν από αυτή τη νόσο. Η νέα έρευνα δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι αθλητής για να έχει τα οφέλη. Μπορεί να κάνει εύκολες δραστηριότητες. Το να μένει απλώς ενεργός είναι πολύ ωφέλιμο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικό βήμα για την κατανόηση της επίδρασης του υγιούς εντέρου στο αποτέλεσμα του καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση και χρειάζονται νέες έρευνες.

Πηγές:
American Journal of Cancer Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση