Ερευνητές του University of Sydney και του Shenzhen University School of Medicine, ανακάλυψαν ότι ποντικοί στο εργαστήριο είναι πιο πιθανό να επιζήσουν από γρίπη αν σιτίζονται με τροφές που έχουν βάση τα δημητριακά παρά με επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις για χαρακτηριστικά τροφών που μπορούν να παίζουν ρόλο στην ανάρρωση- σε ποντικούς- εκτός από τα ήδη γνωστά.

Μελέτησαν πώς ποντικοί καταπολεμούσαν τη γρίπη.

Εδωσαν σε 2 ομάδες ποντικών ελαφρώς διαφορετικά γεύματα, που εκτιμάτο ότι ήταν ισοδύναμε σε θρεπτική αξία –η μια κατανάλωνε κυρίως δημητριακά. Οι υπόλοιπο ποντικοί κατανάλωναν επεξεργασμένα τρόφιμα.

Και οι 2 ομάδες μολύνθηκαν στη συνέχεια με τον ιό της γρίπης και ακολούθησαν την ίδια διατροφή που είχαν πριν τη λοίμωξη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ποντικοί που ακολούθησαν κάποια από τις 2 διατροφές όταν δεν καταπολεμούσαν λοίμωξη είχαν μικρή διάφορά στην υγεία ή στη συμπεριφορά.

Όταν μολύνθηκαν με γρίπη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ποντικοί ταίστηκαν με πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα πέθαναν.

Ανακάλυψαν επίσης ότι όσοι κατανάλωναν τέτοια διατροφή δεν κατόρθωσαν να ξαναπάρουν το βάρος που έχασαν λόγω της νόσου.

Αντίθετα, όλοι οι ποντικοί που κατανάλωναν δημητριακά άρχισαν να αυξάνουν και πάλι το βάρος τους εντός 10 ημερών από τη λοίμωξη και όλοι ανέρρωσαν.

Οι ερευνητές σημειώνουν οτι η διαφορά στην επιβίωση δεν οφειλόταν σε διαφορές στον ανοσιακή απόκριση αλλά σε θέματα ανάρρωσης.

Σημείωσαν ότι οι ποντικοί με τη διατροφή που βασιζόταν σε πολλές επεξεργασμένες τροφές έτρωγαν λιγότερο από αυτούς με τα δημητριακά και είχαν λιγότερα θρεπτικά.

Ανακάλυψαν επίσης κάποες ενδείξεις ότι η πρωτεινηIFN-γ, παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Cell Reports.

Πηγές:
Cell Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου