Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με μεγάλη επιτυχία η 17η ημερίδα του iatronet.gr με τίτλο "Κατάθλιψη: η 2η σιωπηλή πανδημία". Τη διαδικτυακή αυτή ημερίδα παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον πλήθος ακροατών, που με τις επισημάνσεις και τα σχόλιά τους έδωσαν το έναυσμα για έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η κατάθλιψη.

Στην ημερίδα, που χαιρέτησε με επιστολή της η υφυπουργός για θέματα Ψυχικής Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη, η οποία αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στο γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας έθεσε σε προτεραιότητα τις δράσεις για τη βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας του πληθυσμού με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, τέθηκαν επί τάπητος πολλά και άκρως ενδιαφέροντα ζητήματα όπως το πώς ξεκινά η κατάθλιψη, στα βρέφη, στα παιδιά και στους εφήβους, οι τρόποι αντιμετώπισής της αλλά και ο πολύ σημαντικός ρόλος των γονέων στην εξέλιξη και παρακολούθησή  της.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τέθηκαν στην ημερίδα ήταν ότι η κατάθλιψη μπορεί να ανιχνευθεί λόγω των συμπτωμάτων που διαρκούν στο χρόνο και πως ειδικά προς τους εφήβους, θα πρέπει οι γονείς να είναι παρατηρητές της όλης ψυχοσωματικής εξέλιξής τους.

Οι έφηβοι περνούν ούτως ή άλλως περίοδο θλίψης και αυτό που λείπει σήμερα από αυτούς είναι η διεργασία σκέψης.  Δεν έχουν μάθει δηλαδή να μιλάνε και δεν υπάρχει διάλογος με τους γονείς.  Σημαντικό ήταν το στοιχείο που παρουσιάστηκε και αφορά τους εφήβους, το 20% των οποίων υποφέρει από καταθλιπτικό συναίσθημα.

Πολύ σημαντικά επίσης ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν για τη σχέση αυτοκτονίας και κατάθλιψης  και το γεγονός ότι 90% των αυτοχείρων υποφέρει από κατάθλιψη.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που κατατέθηκε από τους ομιλητές είναι η χρόνια έλλειψη κρατικής μέριμνας για τη δημιουργία δομών για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάθλιψης, παρά το γεγονός ότι ειδικά από συλλόγους ασθενών που αφορούν την ψυχική υγεία υπάρχουν και λειτουργούν γραμμές βοηθείας (helpLines).

Η απουσία κρατικών δομών όμως, όπως επισημάνθηκε, φέρνει για άλλη μια φορά τη χώρα μας στη θέση του ουραγού σε θέματα πρόληψης και περίθαλψης. Γιατί είναι γεγονός ότι η πρόληψη είναι αυτή που σώζει και όχι φυσικά το γεγονός ότι ένας νέος ή νέα που πάσχει από κατάθλιψη και χρειάζεται επειγόντως βοήθεια, δεν μπορεί να βρει κάποια πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας τις απογευματινές ώρες παρά μόνο το πρωί. Η κατάθλιψη όμως, δεν περιμένει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίσθηκε σχεδόν από όλους τους ομιλητές και ομιλήτριες, πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης παίζει το στενό οικογενειακό περιβάλλον, η προσέγγιση του ασθενούς αλλά πάνω από όλα η εκτίμηση της κατάστασής του μιας και πολλές φορές η θλίψη ερμηνεύεται λανθασμένα ως κατάθλιψη και για τον λόγο αυτό πρέπει και επιβάλλεται να γίνει ο αναγκαίος διαχωρισμός.  

Το κοινωνικό στίγμα, τέλος και η απομόνωση του ασθενούς με κατάθλιψη είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προσέγγιση σε μία κατάσταση που υφίστανται όχι και λίγοι άνθρωποι συνολικά.    

Χορηγοί της ημερίδας, BIANEΞ Α.Ε, BENNET.

Με την συνεργασία του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών - ΕΠΙΟΝΗ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Ο Π. Πολάκης ο πρώτος γιατρός εκτός ΕΣΥ που χειρούργησε σε δημόσιο νοσοκομείο
Αποσύρεται παρτίδα του Physiomer Baby - Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΦ
Αναπτύσσεται εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος