Για πρώιμη έναρξη δραστηριότητας των εποχικών ιών της γρίπης, κάνουν λόγο οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε πρόσφατη έκθεσή τους για τα μεταδοτικά νοσήματα, περιλαμβάνουν και την Ελλάδα μεταξύ των έξι ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες καταγράφεται θετικότητα στα τεστ γρίπης άνω του 10%.

Επικαλούμενοι στοιχεία για την εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου, σημειώνουν πως Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που βιώνουν εποχική δραστηριότητα της γρίπης, με πάνω από 10% θετικότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα και το στέλεχος του ιού A (H3) να είναι κυρίαρχο.

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν πως Γερμανία, Καζακστάν, Μάλτα, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία) αναφέρουν εκτεταμένη δραστηριότητα της γρίπης.

Το ποσοστό όλων των δειγμάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας από ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής" και είναι θετικό σε ιό της γρίπης, παρέμεινε σταθερό στο 12%.

Τα συστήματα επιτήρησης των ευρωπαϊκών χωρών εντόπισαν ιούς γρίπης τύπου Α όσο και τύπου Β, με το υποστέλεχος Α (Η3) να είναι κυρίαρχο.

Από τα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, 2 ασθενεις είχαν γρίπη τύπου Α και 1 τύπου Β, ενώ από όσους νοσηλεύτηκαν σε απλούς θαλάμους 63 είχαν ιούς τύπου Α και 3 τύπου Β.

Πρώιμη έναρξη

Αξιολογώντας την επιδημιολογική εικόνα, οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως η δραστηριότητα της γρίπης ξεπέρασε το όριο του 10% που είχε καθοριστεί ως προσδιοριστικό της επιδημίας για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και αυτό συνέβη για πρώτη φορά την εβδομάδα 7 έως 13 Νοεμβρίου.

Η θετικότητα του ιού γρίπης σε δείγματα πρωτοβάθμιας φροντίδας παρέμεινε σταθερή στο 12% εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πάνω από το όριο επιδημίας, υποδηλώνοντας την έναρξη του επιδημία γρίπης σε ευρωπαϊκό περιφερειακό επίπεδο.

Οι ειδικοί του ECDC κάνουν λόγο για πρώιμη έναρξη της επιδημίας γρίπης από ό,τι στις τέσσερις προηγούμενες περιόδους, που ο ιός εμφανιζόταν μετά τις 21 Νοεμβρίου (2019 - 2020) ή και μετά τις 5 Δεκεμβρίου (2021 - 2022).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;