Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology, έδειξε ότι η κατάθλιψη συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα να έχει αποκτήσει κάποιος παιδιά.

Με στοιχεία από τη Φινλανδία, η έρευνα σε 1,4 εκατομμύρια συμμετέχοντες εξέτασε τη σχέση μεταξύ διαγνωσθείσας κατάθλιψης και πιθανότητας απόκτησης παιδιών, αριθμού παιδιών και ηλικίας πρώτης γέννησης σε άντρες και γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1960 και 1980.

Η Kateryna Golovina δήλωσε ότι ένα από τα κύρια αποτελέσματα είναι ότι η κατάθλιψη συνδεόταν με χαμηλότερη πιθανότητα να έχει κάποιος παιδιά και χαμηλότερο αριθμό παιδιών. Επίσης συνδεόταν με ελαφρώς χαμηλότερη ηλικία στην πρώτη γέννηση.

Αντρες με κατάθλιψη είχαν 33% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν παιδί σε σύγκριση με άντρες χωρίς κατάθλιψη Γυναίκες με κατάθλιψη είχαν 15% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν παιδί σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς κατάθλιψη.

Στους άντρες, ακόμα και ελαφρά κατάθλιψη συνδεόταν με χαμηλότερη πιθανότητα απόκτησης παιδιών, ενώ στις γυναίκες η σχέση φάνηκε μόνο στη σοβαρή κατάθλιψη.

Σε άντρες και γυναίκες με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κατάθλιψη συνδεόταν με χαμηλότερη πιθανότητα απόκτησης παιδιών και λιγότερα παιδιά.

Σε αυτούς με βασική εκπαίδευση, δεν παρατηρήθηκαν σχέσεις στους άντρες ενώ σε γυναίκες η κατάθλιψη συνδεόταν με υψηλότερη πιθανότητα απόκτησης παιδιών.

Tα ευρήματα έχουν κλινικές εφαρμογές υποδεικνύοντας ότι η κατάθλιψη είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην πιθανότητα απόκτησης παιδιών και για αυτό η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντικές.

 

Πηγές:
American Journal of Obstetrics and Gynecology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας