Χειμώνας 2022: Γρίπη, κορονοιός και ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί κυκλοφορούν στην κοινότητα αυτή την περίοδο. Πολλοί νέοι είναι στο κρεβάτι με πυρετό. Πόσο επικίνδυνος είναι ο πυρετός στον νέο; Είναι σύνηθες ερώτημα της νεολαίας αυτή την περίοδο.

Κατά την επίθεση του λοιμογόνου παράγοντα, ο παθογόνος μικροοργανισμός συναντά στον νέο υγιή άνθρωπο, τις πρώτες γραμμές άμυνας που τον εμποδίζουν να διεισδύσει  σε βαθύτερα στρώματα του σώματος.Οι επιφανειακές γραμμές άμυνας περιλαμβάνουν ποικίλους μηχανισμούς όπως είναι η δραστηριοποίηση ωφέλιμων μικροβίων της φυσιολογικής χλωρίδας δέρματος και βλεννογόνων, η κινητοποίηση  κροσσών στη μύτη που απομακρύνουν τα λοιμογόνα, η έκκριση τοξικών ουσιών από κύτταρα της περιοχής των ιγμορείων.

Κατά την κινητοποίηση της πρώτης γραμμής άμυνας πυρετός δεν εκλύεται.

Όταν οι πρώτες γραμμές άμυνας καταστούν ανεπαρκείς, το μικρόβιο επελαύνει σε βαθύτερα στρώματα, οπότε κύτταρα άμυνας καθηλωμένα στους ιστούς (π.χ. μακροφάγα) και κύτταρα άμυνας που κυκλοφορούν στο αίμα (λευκά αιμοσφαίρια) δραστηριοποιούνται. Πυρετογόνα και παράγοντες φλεγμονής συχνά εκλύονται στα πλαίσια της δεύτερης γραμμής άμυνας με άμεσο αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο και την εμφάνιση πυρετού.Στην παθογένεση του πυρετού, σημαντικό ρόλο έχουν μικρές πρωτεΐνες, που ονομάζονται κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες όπως είναι οι ιντερλευκίνες και η ιντερφερόνη α ρυθμίζουν ανοσιακές και αιμοποιητικές διεργασίες και εκλύονται κατά την διάρκεια φλεγμονών.  Τα λεμφοκύτταρα και αντισώματα που παράγονται  στη συνέχεια, είναι υπεύθυνα για την εγκαθίδρυση αναμνηστικής ανοσίας (τρίτο επίπεδο άμυνας): Αναγνωρίζουν με ειδικό τρόπο το λοιμογόνο αίτιο, ώστε όχι μόνο το εξουδετερώνουν αποτελεσματικά, αλλά εάν το ίδιο λοιμογόνο επιχειρήσει να προσβάλλει το σώμα στο μέλλον, συντάσσονται με τις πρώτες γραμμές άμυνας εξουδετερώνοντας το λοιμογόνο αίτιο τη στιγμή κατά την οποία επιχειρεί διείσδυση.  Η διάρκεια της αναμνηστικής ανοσίας ποικίλει ανάλογα με το λοιμογόνο αίτιο και το επίπεδο άμυνας του οργανισμού.

Η ύπαρξη πυρετού κατά την διάρκεια μιας λοίμωξης είναι πολύ σημαντικό σημείο και υποδηλώνει ότι αφενός το μικρόβιο έχει διεισδύσει στο σώμα διότι ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να το εξουδετερώσει σε επιφανειακά στρώματα (είτε επειδή δεν έχει επαρκή ειδικά αντισώματα και αναμνηστικά λεμφοκύτταρα είτε επειδή οι επιφανειακοί φραγμοί του δεν υπήρξαν επιτυχείς) αφετέρου ότι ο οργανισμός αμύνεται σημαντικά στα πλαίσια της δεύτερης γραμμής άμυνας κινητοποιώντας  λευκά αιμοσφαίρια και παράγοντας επαρκείς ποσότητες κυτοκινών και ιντερφερονών.Τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και τα άτομα που εξαιτίας συμπαρομαρτούντων νοσημάτων, εμφανίζουν πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενδέχεται να μην εμφανίσουν πυρετό ακόμη και κατά τη διάρκεια σοβαρών λοιμώξεων και πρέπει να ευρίσκονται σε στενή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια των λοιμωδών νοσημάτων. Επιπροσθέτως, ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, όταν λαμβάνονται συστηματικώς αλληλεπιδρούν με το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλείται ελάττωση της ικανότητας του οργανισμού να αμύνεται και να ανεβάζει πυρετό, ακόμη και επί σοβαρών λοιμώξεων.

Επειδή η αλληλεπίδραση σώματος και λοιμογόνων είναι μια δυναμική διαδικασία και με δεδομένο ότι ο πυρετός δείχνει ότι το λοιμογόνο ευρίσκεται ήδη σε βαθύτερα στρώματα του οργανισμού, ο πυρετός, όταν υπάρχει,  αποτελεί πάντα ένα σημαντικό σημείο συναγερμού ανεξάρτητα από την ηλικία του πάσχοντος ή τα χρόνια συνοδά του νοσήματα. Εξάλλου σοβαρές επιπλοκές από λοιμώξεις ενδέχεται να συμβούν σε κάθε ηλικία και οι νέοι δεν είναι όπως λανθασμένα συχνά νομίζουν, άτρωτοι.

Σε ποιες περιπτώσεις ο υγιής νέος που έχει πυρετό πρέπει να θορυβηθεί και να μην αναβάλλει την ιατρική του εξέταση:

  1. Εάν έχει υψηλό πυρετό άνω του 38,5 κατά τη μασχαλιαία μέτρηση.
  2. Εάν ο πυρετός είναι ανθεκτικός στα αντιπυρετικά
  3. Εάν ο πυρετός  δεν εμφανίζει σημεία βελτίωσης μετά το 48ωρο
  4. Εάν ο πυρετός διαρκεί πάνω από τριήμερο
  5. Εάν ο πυρετός  ενώ έχει εισέλθει σε φάση βελτίωσης αρχίζει εκ νέου να επιδεινώνεται
  6. Εάν συνυπάρχει δυσχέρεια αναπνοής
  7. Εάν νοιώθει ότι το οξυγόνο «δεν του φτάνει»
  8. Εάν συνυπάρχει έντονη κεφαλαλγία
  9. Εάν αισθάνεται τσούξιμο ή κάψιμο στα ούρα
  10. Εάν συνυπάρχει εμετός
  11. άν λιποθυμήσει ή υπάρχει έντονη τάση για λιποθυμία
  12. Εάν έχει έντονο ρίγος
  13. Εάν αισθάνεται έντονη ταχυκαρδία ασυνήθιστη για τα δεδομένα του
  14. Εάν έχει εξάνθημα
  15. Εάν βλέπει άσπρα στίγματα στο εσωτερικό του λαιμού ή στο φάρυγγα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;