Κορυφαία ευρωπαϊκή θέση κατέχουν οι Έλληνες στο πόσο υγιείς αισθάνονται. Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Eurostat, τέσσερις στους πέντε δηλώνουν πως έχουν καλή ή πολύ καλή υγεία, με τους Ιρλανδούς να είναι οριακά υψηλότερα.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν δεδομένα του 2021 και αφορούν άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Στο σύνολο των ευρωπαϊκών λαών, το 69% δηλώνουν πως έχουν καλή ή πολύ καλή υγεία, με τις θετικές απόψεις να είναι υψηλότερες στους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες (72%, έναντι 67%).

Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά των πολιτών που αντιλαμβάνονται την υγεία τους ως καλή ή πολύ καλή καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (81%), στην Ελλάδα (78%), στην Κύπρο και στο Λουξεμβούργο (από 77%). 

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν η Λιθουανία (48%), η Λετονία και η Πορτογαλία (από 50%).

Ποσοστό ατόμων άνω των 16 ετών που δηλώνουν πως έχουν καλή υγεία

Διαφορές μεταξύ φύλων 

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να αξιολογήσουν την υγεία τους ως πολύ καλή ή καλή σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι μεγαλύτερες διαφορές στην υγεία των φύλων καταγράφηκαν στη Λετονία (9 ποσοστιαίες μονάδες), στη Ρουμανία (8) και στη Λιθουανία (7 ποσοστιαίες μονάδες).

Η μόνη εξαίρεση ήταν η Ιρλανδία, όπου το ποσοστό των γυναικών που ανέφεραν καλή ή πολύ καλή υγεία ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το μερίδιο των ανδρών (0,4 ποσοστιαίες μονάδες).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βράβευση μαθητών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Σχιζοφρένεια: Ποιες είναι οι επιπλοκές στην καθημερινότητα
Τα μυρωδικά και μπαχαρικά που αγαπούν την υγεία μας