Πληροφορίες για τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο σε παιδιά, παρέχουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή έκθεση αναφέρουν πως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων σε χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αποδίδεται σε στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) στα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Κατά την ίδια περίοδο, έχουν επίσης αναφερθεί αρκετοί θάνατοι που σχετίζονται με το iGAS.

Η παρατηρούμενη έξαρση ακολούθησε μία περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι πιθανό ότι η έξαρση σχετίζεται επίσης με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η ταυτόχρονη μόλυνση ιών με στρεπτόκοκκο της ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Συμπτώματα

Όπως αναφέρουν, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α αντιπροσωπεύει την πιο κοινή αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι λοιμώξεις προκαλούν συνήθως ήπια ασθένεια, που περιλαμβάνει πονόλαιμο, πονοκέφαλο και πυρετό, μαζί με ένα λεπτό, κόκκινο εξάνθημα (οστρακιά).

Η επίπτωση της φαρυγγίτιδας κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης στην Ευρώπη. Συχνά αναφέρονται κρούσματα σε νηπιαγωγεία και σχολεία. 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή λοίμωξη γνωστή ως διεισδυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α (iGAS), η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως βακτηριαιμία, πνευμονία ή λοίμωξη δέρματος και οστών (κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα). Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις όπως η ανεμευλογιά (ανεμευλογιά) ή γρίπη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS.

Εκτίμηση κινδύνου

Οι λοιμώξεις από GAS και iGAS είναι γνωστοποιήσιμες ασθένειες σε περιορισμένο μόνο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, επομένως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το συνολικό επίπεδο κυκλοφορίας στην ευρωπαϊκή περιοχή σε αυτό το σημείο.

Αν και οι έρευνες συνεχίζονται, τα πρώιμα δεδομένα τυποποίησης υποδηλώνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο ή νέο στέλεχος, ούτε με αύξηση της αντοχής του στρεπτόκοκκου στα αντιβιοτικά.

Δεδομένου ότι η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων είναι συνολικά σχετικά χαμηλή, τα αναφερόμενα κρούσματα δεν προκαλούνται από νέο στέλεχος και ότι η ασθένεια αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά, το ECDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αξιολογούν επί του παρόντος ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναιχαμηλός. Συνεχίζονται, ωστόσο, οι έρευνες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια