Η Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού & Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών (ΕΕΣΣΑΝ) μαζί με τον Εθνικό Συντονιστή για τα Ναρκωτικά (ΕΣΥΝΑΡ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) και τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) διοργανώνουν την πρώτη τριήμερη Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Φορέων για τα Ναρκωτικά &  Άλλες Εξαρτήσεις (13-15 Δεκεμβρίου 2022).

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ όλων των φορέων και προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαρτήσεων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, τις προκλήσεις, τις ανάγκες και τις προτάσεις γύρω από την κάθε θεματική, καθώς και η ανάδειξη προτεραιοτήτων και προεκτάσεων για τη χάραξη πολιτικής και την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης από την ΕΕΣΣΑΝ. 

Για πρώτη φορά, δεδομένα, πρακτικές, μέθοδοι -από τη σκοπιά των φορέων που συμμετέχουν- τίθενται σε δημόσιο διάλογο. Μέσω της έγκαιρης παρατήρησης και των αξιόπιστων δεδομένων, δίνεται η δυνατότητα να συζητηθούν και να υιοθετηθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να υποστηριχτούν οι καινοτόμες πρακτικές, με απώτερο στόχο την κάλυψη των αναγκών των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών. 

Η Συνδιάσκεψη περιλαμβάνει 6 θεματικές ενότητες. Με κεντρικό κορμό τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΕΚΤΕΠΝ για το προηγούμενο έτος,  επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες μοιράζονται  την εμπειρία τους, συζητούν  για καλές πρακτικές και θέτουν προβληματισμούς.

Οι θεματικές της Συνδιάσκεψης είναι:

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, 08:45-18:00

1. Νέα δεδομένα στη χρήση ουσιών – Νέες προκλήσεις στην αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων

2. Προσεγγίζοντας ευάλωτους πληθυσμούς: Η σημασία της πρόληψης

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, 09:15-17:00

3. Δράσεις μείωσης της βλάβης και σχετικές καινοτόμες παρεμβάσεις

4. Διασύνδεση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση προβλημάτων χρήσης ουσιών

 

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, 08:45-17:30

5. Νέα δεδομένα στη διαθεσιμότητα των ουσιών – Νέες ανάγκες στην ανίχνευσή τους

6. Ανάγκες των ατόμων με προβλήματα χρήσης ουσιών: Από τη σύλληψη μέχρι την κράτηση στα καταστήματα του σωφρονιστικού συστήματος

Η φετινή Συνδιάσκεψη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μανίνας Τερζίδου, η οποία διετέλεσε Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ για πάνω από 20 χρόνια με σημαντική παρουσία και προσφορά στο χώρο της αντιμετώπισης των προβλημάτων από τη χρήση ουσιών.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης απαρτίζεται από τους: 

Κουϊμτσίδης Χρήστος, Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών

Θεοχάρης Αθανάσιος, Πρόεδρος ΔΣ ΟΚΑΝΑ

Κουλουμπή Μαρία, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Υπουργείου Υγείας

Λιάπης Χρήστος, Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ

Μπάφη Ιουλία, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΕΚΤΕΠΝ-ΕΠΙΨΥ

Συργκάνη Χριστίνα, Αν. Προϊσταμένη Διεθνών & Δημοσίων Συνεργασιών ΟΚΑΝΑ

Χρηστίδη Στέλλα, Διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ-ΨΝΑ

 

Για την εγγραφή στη Συνδιάσκεψη η εγγραφή των ενδιαφερομένων γίνεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ektepn.gr/news/panellinia-syndiaskepsi-2022.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις