Ένα ποτήρι σαμπάνια την Πρωτοχρονιά ή κοκτέιλ με φίλους την Παραμονή είναι συνήθειες που ταιριάζουν με τις εορταστικές ημέρες.

Όμως, αν λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα και πίνετε αλκοόλ, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό σας με διάφορους τρόπους. Η κατανάλωση αλκοόλ με ορισμένα φάρμακα σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν δρουν τόσο καλά. Με άλλα κινδυνεύετε από απειλητική για τη ζωή υπερβολική δόση.

Τι πρέπει να ξέρετε αν λαμβάνετε φάρμακα και σχεδιάζετε να πιείτε;

Ποια φάρμακα δεν ταιριάζουν με το αλκοόλ;

Πολλά φάρμακα αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ ανεξάρτητα από το αν συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας ή αγοράζονται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα φυτικά φάρμακα.

1. Φάρμακα + αλκοόλ = υπνηλία, κώμα, θάνατος

Η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη φαρμάκου που καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα για να μειώσει την εγρήγορση και τη διέγερση μπορεί να έχει αθροιστικά αποτελέσματα. Μαζί, αυτά μπορούν να σας προκαλέσουν επιπλέον υπνηλία, να επιβραδύνουν την αναπνοή και τον καρδιακό σας ρυθμό και, σε ακραίες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε κώμα και θάνατο. Αυτές οι επιδράσεις είναι πιο πιθανές εάν χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα φάρμακα αυτού του τύπου.

Τα φάρμακα που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν αυτά για την κατάθλιψη, το άγχος, τη σχιζοφρένεια, τον πόνο (εκτός από την παρακεταμόλη), τις διαταραχές ύπνου (όπως η αϋπνία), τις αλλεργίες και το κρυολόγημα και τη γρίπη. Είναι καλύτερο να μην πίνετε αλκοόλ μαζί με αυτά τα φάρμακα ή να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ στο ελάχιστο.

2. Φάρμακα + αλκοόλ = περισσότερη επίδραση

Η ανάμειξη αλκοόλ με ορισμένα φάρμακα αυξάνει την επίδραση αυτών των φαρμάκων.

Ένα παράδειγμα είναι το υπνωτικό δισκίο ζολπιδέμη, το οποίο δεν πρέπει να λαμβάνεται με αλκοόλ. Σπάνιες, αλλά σοβαρές, παρενέργειες είναι η περίεργη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως το φαγητό στον ύπνο, η οδήγηση στον ύπνο ή το περπάτημα στον ύπνο, που είναι πιο πιθανές με το αλκοόλ.

3. Φάρμακα + craft μπύρα ή σπιτική παρασκευή = υψηλή αρτηριακή πίεση

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων αλληλεπιδρούν μόνο με ορισμένους τύπους αλκοόλ.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για την κατάθλιψη, όπως η φαινελζίνη, η τρανυλκυπρομίνη και η μοκλοβεμίδη, το αντιβιοτικό λινεζολίδη, το φάρμακο για το Πάρκινσον σελεγιλίνη και το αντικαρκινικό φάρμακο προκαρβαζίνη.

Αυτοί οι λεγόμενοι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης αλληλεπιδρούν μόνο με ορισμένους τύπους μπύρας μπουτίκ και παραδοσιακής μπύρας, μπύρες με ορατό ίζημα, βελγικές, κορεάτικες, ευρωπαϊκές και αφρικανικές μπύρες καθώς και σπιτικές μπύρες και κρασί.

Αυτοί οι τύποι αλκοόλ περιέχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης, μιας φυσικής ουσίας που συνήθως διασπάται από το σώμα σας και συνήθως δεν προκαλεί καμία βλάβη.

Ωστόσο, οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης εμποδίζουν το σώμα σας να διασπάσει την τυραμίνη. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα στο σώμα σας και μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης σε επικίνδυνα επίπεδα.

4. Φάρμακα + αλκοόλ = επίδραση ακόμα και αφού σταματήσετε να πίνετε

Άλλα φάρμακα αλληλεπιδρούν επειδή επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας διασπά το αλκοόλ.

Εάν πίνετε αλκοόλ ενώ χρησιμοποιείτε τέτοια φάρμακα, μπορεί να αισθανθείτε ναυτία, εμετό, κοκκίνισμα στο πρόσωπο και το λαιμό, να αισθάνεστε δύσπνοια ή ζάλη, η καρδιά σας μπορεί να χτυπά πιο γρήγορα από το συνηθισμένο ή να πέσει η αρτηριακή σας πίεση.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αφού σταματήσετε τη θεραπεία και μετά πιείτε αλκοόλ. Για παράδειγμα, εάν παίρνετε μετρονιδαζόλη θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ τόσο κατά τη χρήση του φαρμάκου όσο και για τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη διακοπή του.

Ένα παράδειγμα όπου το αλκοόλ αλλάζει την ποσότητα του φαρμάκου ή των σχετικών ουσιών στο σώμα είναι η ακιτρετίνη. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η σοβαρή ψωρίαση και για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων.

Όταν παίρνετε ακιτρετίνη, μετατρέπεται σε άλλη ουσία - ετρετινάτη - προτού απομακρυνθεί από το σώμα σας. Το αλκοόλ αυξάνει την ποσότητα της ετρετινάτης στο σώμα σας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η ετρετινάτη μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Για να αποφευχθεί αυτό, εάν είστε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ κατά τη χρήση του φαρμάκου και για δύο μήνες μετά τη διακοπή του.

Πηγές:
The Conversation

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πίεση στη μήτρα επηρεάζει τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών του προσώπου [μελέτη]
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''