Ανθρωποι που τακτικά ταξιδεύουν περισσότερα από 25 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν καλή υγεία έναντι ανθρώπων που παραμένουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Αυτό έδειξε έρευνα του University College London, που εστίασε στα ταξίδια κατοίκων στο βορρά της Αγγλίας, όπου οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι κάτοικοι έχουν χειρότερη υγεία από το υπόλοιπο της χώρας και όπου πολλές περιοχές έχουν φτωχή πρόσβαση σε συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, άνθρωποι που ταξιδεύουν πιο συχνά σε διάφορα μέρη είναι πιο πιθανό να βλέπουν φίλους και οικογένεια και αυτό ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση που συνδέεται με καλύτερη υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Transport & Health και δίνει ισχυρές ενδείξεις για τη στήριξη της ανάγκης επένδυσης σε καλύτερους δρόμους και πρόσβασης σε τραίνα και λεωφορεία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν διαδικτυακή έρευνα σε δείγμα 3.014 κατοίκων του βορρά της Βρετανίας.

Ο Dr. Paulo Anciaes, δήλωσε ότι ο κύριος παράγοντας είναι ο αριθμός των διαφορετικών τόπων που επισκέπτονται οι άνθρωποι εκτός της περιοχής τους. Αυτό συνδέεται με περισσότερη κοινωνική συμμετοχή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνική έρευνας που υπογραμμίζει την άμεση και έμμεση επίδραση των εμποδίων για ταξίδια εκτός τόπου διαμονής.

Εξέτασαν τη σχέση μεταξύ αντίληψης περιορισμών για το ταξίδι εκτός της περιοχής των συμμετεχόντων, όπως έλλειψη κατάλληλων ΜΜΜ και της υγείας όπως την ανέφεραν οι ίδιοι.

Εστίασαν στη συχνότητα ταξιδιών, τον αριθμό των τόπων που επισκέφτηκαν, την απόσταση, τη χρήση αυτοκινήτου και ΜΜΜ.

Ανακάλυψαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των περιορισμών των ταξιδιών, της κοινωνικής συμμετοχής και της υγείας είναι ισχυρότερες σε ανθρώπους άνω των 55, που μπορεί να καταλήγουν να έχουν λιγότερο συχνές επαφές με φίλους και έχουν μικρότερη συμμετοχή σε ομάδες και κοινωνικές δραστηριότητες.

Ανθρωποι άνω των 55 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν περιορισμένη κινητικότητα και να είναι μόνοι, δήλωσε ο Anciaes.

Πηγές:
Journal of Transport & Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση