Ερευνητές του University of Basel, έδειξαν ότι τα placebo μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των αισθημάτων ενοχής, ακόμα και όταν ένα placebo χορηγείται ανοιχτά.

Το αν η ενοχή μπορεί να μειωθεί με τη λήψη placebo είναι κάτι που ερευνητές στο University of Basel εξετάζουν και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports.

Για να ''ξυπνήσει'' η ενοχή των συμμετεχόντων, τους ζητήθηκε να γράψουν για μια φορά που είχαν αψηφήσει σημαντικούς κανόνες συμπεριφοράς ή μεταχειρίστηκαν κάποιον κοντινό τους άνθρωπο άδικα, τον πλήγωσαν ή τον έβλαψαν. Η ιδέα ήταν ότι θα αισθάνονταν ακόμα άσχημα για την επιλεγμένη κατάσταση.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 καταστάσεις. Στη μια ομάδα έλαβαν χάπια placebo ενώ τους είπαν ότι επρόκειτο για πραγματικό φάρμακο. Στη δεύτερη ομάδα έμαθαν ότι τους χορηγείται placebo.

Ειπαν και στις δυο ομάδες ότι αυτό που έλαβαν θα ήταν αποτελεσματικό για την ενοχή που αισθάνονταν. Η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε αγωγή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ενοχή μειώθηκε σημαντικά στις δυο ομάδες του placebo σε σύγκριση με όσους δεν το έλαβαν.

Ο Dilan Sezer, σημειώνει ότι η νέα έρευνα στηρίζει το εύρημα ότι τα placebo δρουν, ακόμα και όταν χορηγούνται ανοιχτά και ότι η εξήγηση της αγωγής είναι σημαντική για την αποτελεσματικότητά της.

Οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, δεν είχαν ψυχικές διαταραχές και δεν λάμβαναν ψυχοφάρμακα.

Η ενοχή μπορεί να επηρεάσει την υγεία και αποτελεί συχνό σύμπτωμα κατάθλιψης.

Ερευνες έχουν δείξει οτι η επίδραση του placebo μπορεί να είναι ισχυρή στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Όμως, είναι νέο το εύρημα ότι μπορούν να είναι χρήσιμα και για ισχυρά αισθήματα όπως η ενοχή.

Είναι λογικό, είπε ο Sezer, ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποκομίσουμε αυτές τις επιδράσεις για να βοηθήσουμε όσους επηρεάζονται. Η χορήγηση ανοιχτού placebo είναι υποσχόμενη μέθοδος, καθώς διατηρεί την αυτονομία του ασθενούς, επιτρέποντάς του να γνωρίζει πώς δουλεύει η παρέμβαση, πρόσθεσε.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο