Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών αναζητούν βοήθεια στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα όμως, τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά τις υπηρεσίες επείγουσας περίθαλψης με τρόπο που να προσεγγίζει την ανάκτηση του κόστους.

Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα μιας σύντομης έρευνας που διεξήχθη από το Γερμανικό Νοσοκομειακό Ινστιτούτο (DKI) για λογαριασμό της Γερμανικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων (DKG).

Σύμφωνα με την έρευνα, όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στη Γερμανία υπολειτουργούν ή λειτουργούν με ελλείμματα και κανένα νοσοκομείο δεν έχει καν ισοσκελιστεί με την επείγουσα περίθαλψη. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χωρητικότητας, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.

Έτσι, το 2022, το 77% των νοσοκομείων έπρεπε να σταματήσουν εντελώς τα εξωτερικά ιατρεία επειγόντων περιστατικών τουλάχιστον μία φορά. "Η οικονομική κατάσταση των εξωτερικών ιατρείων επειγόντων περιστατικών είναι καταστροφική και, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαχείρισης των ασθενών, συμβάλλει σημαντικά στην τεράστια οικονομική ανισορροπία πολλών νοσοκομείων και, ως εκ τούτου, στο επικείμενο κύμα χρεοκοπιών.

"Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επιτόπια και εστιασμένη δράση στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αναμένουμε ότι οι προτάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για την επείγουσα περίθαλψη θα αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτά τα προβλήματα", εξηγεί ο πρόεδρος της DKG, Dr. Gerald Gaß.

Ταυτόχρονα, η έρευνα έδειξε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν την πρώτη επιλογή παροχής βοήθειας για τους γερμανούς πολίτες όταν πρόκειται για περίθαλψη  έκτακτης ανάγκης ή για ιατρική βοήθεια εκτός των ωρών λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων.

Οι αίθουσες επειγόντων περιστατικών κατακλύζονται κατά τις συνήθεις ώρες κλεισίματος των ιατρείων. Η πλειονότητα των ασθενών τους προσεγγίζει με τα πόδια ή με δικό τους μεταφορικό μέσο - η τηλεφωνική γραμμή του Συλλόγου Ιατρών Νόμιμης Ασφάλισης Υγείας 116 117 δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο.

Τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων δήλωσαν επίσης ότι η συνεργασία τους με τους συλλόγους των διαπιστευμένων γιατρών ήταν μέτρια ή και κακή. "Σε πολλά μέρη, οι αίθουσες επειγόντων περιστατικών έχουν γίνει υποκατάστατο της περίθαλψης που χάνεται στον τομέα της γενικής ιατρικής.

Όσοι δεν μπορούν να βρουν ιατρική βοήθεια τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα ή τα ραντεβού αναβάλλονται στο απώτερο μέλλον σε περίπτωση συνεχών οχλήσεων, επιλέγουν να απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία επειγόντων περιστατικών και εξακολουθούν να λαμβάνουν άμεση και αξιόπιστη και ικανή φροντίδα στα νοσοκομεία.

"Οι πολιτικοί πρέπει να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα. Ο τομέας των γενικών ιατρείων δεν καταφέρνει να εκπληρώσει πλήρως την υποχρέωσή του να παρέχει εξωνοσοκομειακή επείγουσα περίθαλψη."

"Η πρότασή μας είναι τα ολοκληρωμένα κέντρα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, στα οποία  οι γενικοί ιατροί θα συνεργάζονται με τομ υπόλοπο νοσοκομειακό προσωπικό για την παροχή επείγουσας περίθαλψης . Μεσοπρόθεσμα, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να διαθέσουν στους ασθενείς το δυναμικό των εξωτερικών τους ιατρείων.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την ιατρική περίθαλψη σε εθνικό επίπεδο και όλο το εικοσιτετράωρο, ενόψει της εξαφάνισης του ιδιωτικού τομέα, ιδίως στις αγροτικές περιοχές", λέει ο Gaß.

Η DKG έχει ήδη καταρτίσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της επείγουσας περίθαλψης ήδη από το 2022 και την έχει υποβάλει προς συζήτηση.

Η έρευνα του DKI πραγματοποιήθηκε με την υποβολή ερωτήσεων σε μια αντιπροσωπευτική επιλογή 112 γενικών νοσοκομείων, το καθένα με τουλάχιστον 100 κλίνες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA