Πολλοί Αμερικανοί  γιατροί-ήρωες στην πρώτη γραμμή κατά την πανδημία- πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τις προσπάθειές τους, αναφέρει νέα ανάλυση.

Υπολογίζεται ότι 622 επιπλέον θάνατοι σημειώθηκαν στους Αμερικανούς γιατρούς ηλικίας 45 ετών και άνω, από την έναρξη της πανδημίας έως τον Δεκέμβριο 2021.

Οι γιατροί που περιέθαλψαν ασθενείς με COVID βρίσκονταν σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο.

Αυτοί οι υπερβάλλοντες θάνατοι στους γιατρούς δεν υποχώρησαν έως τον Απρίλιο 2021 λίγο μετά την εισαγωγή των εμβολίων.

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον επιδημιολόγο του Stanford University Mathew Kiang.

Το θετικό της έρευνας ήταν ότι παρά την τραγική απώλεια τόσων γιατρών τα ποσοστά θνησιμότητάς στους γιατρούς ήταν χαμηλότερα από αυτά του γενικού πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός, οι απαιτήσεις για εμβολιασμό, πρωτόκολλα πρόληψης λοίμωξης, επαρκές προσωπικό και άλλα προστατευτικά μέτρα στον εργασιακό χώρο ήταν αποτελεσματικά όσον αφορά την πρόληψη περισσότερων θανάτων μεταξύ γιατρών, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με σύγκριση στοιχείων θανάτων πριν την πανδημία γιατρών 45 ετών και άνω από το 2016 έως τον Φεβρουάριο  2020 με στοιχεία που συλλέχτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθαυτής.

Στην ανάλυση παρελήφθησαν σχεδόν 800.000 γιατροί. Η ομάδα εξαίρεσε τους νεότερους γιατρούς επειδή οι θάνατοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν πολύ χαμηλοί.

Οι θάνατοι γιατρών στις ΗΠΑ κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020, με 70 επιπλέον θανάτους να σημειώνονται εκείνο τον μήνα. Οι θάνατοι άρχισαν να μειώνονταν έως το 2021.

Μεταξύ των επιπλέον 622 θανάτων της πανδημίας, ορισμένοι παράγοντες φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου ενός γιατρού, έδειξε η έρευνα. Οι άντρες αποτελούσαν τα δυο τρίτα αυτών που απεβίωσαν και οι πιθανότητες ένας γιατρός να πεθάνει αυξάνονταν με την ηλικία.

Οι θάνατοι των γιατρών  μπορεί να επιδείνωσαν μια ευρύτερη τραγωδία. Περισσότεροι θάνατοι ασθενών καθώς τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν ελλείψεις στο πολύτιμο υγειονομικό προσωπικό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Internal Medicine.

 

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα