Η Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων (DKG) συμβάλλει με μια ολοκληρωμένη διαρθρωτική και χρηματοδοτική πρόταση στην τρέχουσα συζήτηση για μια μεγάλη νοσοκομειακή μεταρρύθμιση στη Γερμανία.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2022, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach, μαζί με την κυβερνητική επιτροπή που διόρισε, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη ιδέα μεταρρύθμισης των νοσοκομείων στη Γερμανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων, ούτε η κυβερνητική επιτροπή ούτε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας παρουσίασαν συγκεκριμένη ανάλυση των επιπτώσεων. Η DKG ανέθεσε αυτή την ανάλυση επιπτώσεων στο Ινστιτούτο Επιχειρήσεων Υγειονομικής Περίθαλψης (hcb) σε συνεργασία με τη Vebeto.

"Οι επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής απαιτούν τολμηρά, εμπροσθοβαρή βήματα για τον μετασχηματισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και όχι μόνο της νοσοκομειακής περίθαλψης. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν θα είναι δυνατόν να παρασχεθούν οι αναγκαίες υπηρεσίες υγείας του αύριο με τις σημερινές δομές περίθαλψης.

Δεν θα μπορέσουμε να αφήσουμε αμετάβλητες τις υπάρχουσες δομές στους τομείς των εξωτερικών και εσωτερικών ιατρείων και να τους παρέχουμε επαρκή αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού", λέει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της DKG Dr. Gerald Gaß.

Στην ανάλυση επιπτώσεων, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη, η hcb, σε συνεργασία με τη Vebeto, εξέτασαν τις προτάσεις της επιτροπής μεταρρύθμισης με βάση τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία. Η βάση δεδομένων ήταν οι εκθέσεις ποιότητας των νοσοκομείων του έτους δεδομένων 2020, τα επίπεδα έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του G-BA και ένας επιτόπιος έλεγχος για τον εντοπισμό εξειδικευμένων νοσοκομείων.

Σε αυτή τη βάση, το Ινστιτούτο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τις περίπου 1700 τοποθεσίες σήμερα, περίπου 630 είτε θα ανήκαν στο νέο επίπεδο 1i είτε δεν θα αποδίδονταν σε επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει πολλές πιθανές εξειδικευμένες κλινικές. Περίπου 830 κλινικές θα ήταν Επιπέδου 1n. Εάν αυτό συνδυαζόταν με τον κανόνα των 30 λεπτών, περίπου 560 από αυτές τις κλινικές θα γίνονταν εγκαταστάσεις 1i. Στα δύο ανώτερα επίπεδα, θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν συνολικά περίπου 230 νοσοκομεία μετά από αυτή την εκτέλεση.

Πόσο μεγάλες θα ήταν οι συνέπειες εάν τα κριτήρια της κυβερνητικής επιτροπής εφαρμόζονταν αυστηρά μπορεί να φανεί από τη μετατόπιση των πιθανών ροών ασθενών.

Για παράδειγμα, το 52 τοις εκατό όλων των μελλοντικών μητέρων θα πρέπει να αναζητήσουν μια νέα τοποθεσία για τον τοκετό. Το 56% των ασθενών στην επεμβατική καρδιολογία θα έπρεπε να αλλάξουν νοσοκομείο. Στην ουρολογία θα ήταν 47 τοις εκατό και στη νευρολογία 39 τοις εκατό.

Άλλες ομάδες επιδόσεων θα είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

"Θα εξετάσουμε περαιτέρω σενάρια για να δούμε ποιες αλλαγές στα κριτήρια έχουν ποιες επιπτώσεις, για παράδειγμα φτάνοντας στο Επίπεδο 2, ακόμη και χωρίς μονάδα εγκεφαλικού επεισοδίου και χωρίς μαιευτική.

Μου φαίνεται επίσης σημαντικό ότι κάθε ομάδα υπηρεσιών είναι παρούσα σε τουλάχιστον μία τοποθεσία εντός της περιοχής που είναι κατάλληλη για την ομάδα υπηρεσιών. Επιπλέον, χρειαζόμαστε προσομοιώσεις προκειμένου να προβλέψουμε τις αντιδράσεις προσαρμογής των νοσοκομείων, οι οποίες θα μας επιτρέψουν επίσης να εκτιμήσουμε τις αναγκαίες επενδυτικές απαιτήσεις. Αυτό καθιστά επίσης σαφές ότι χρειαζόμαστε μια επαρκή μεταβατική περίοδο για τη μεταρρύθμιση", εξηγεί ο καθηγητής Boris Augurzky, διευθύνων σύμβουλος της hcb και μέλος της κυβερνητικής επιτροπής.

"Η ανάλυση των επιπτώσεων από τις hcb και Vebeto έδειξε ότι η πρόταση της κυβερνητικής επιτροπής στην τρέχουσα εκδοχή της θα οδηγούσε σε μια πολύ βαθιά παρέμβαση στο νοσοκομειακό τοπίο. Πολλά νοσοκομεία θα χάσουν εντελώς την τρέχουσα αποστολή τους για την περίθαλψη των ασθενών ή θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν σε μεγάλο βαθμό. Τέτοιες μαζικές αλλαγές θα οδηγούσαν σε σημαντικές στρεβλώσεις και σίγουρα δεν είναι απαραίτητες για να καταστεί η νοσοκομειακή περίθαλψη κατάλληλη για το μέλλον", λέει ο Gaß.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν, το DKG απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς παράγοντες των ομοσποδιακών κρατιδίων σχετικά με τη μεταρρύθμιση των νοσοκομείων να προωθήσουν την αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού τοπίου με μια αίσθηση αναλογίας και με γνώμονα τις περιφερειακές ανάγκες φροντίδας του πληθυσμού.

"Ο χαρακτηρισμός των προτάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής ως ριζοσπαστικών και επαναστατικών, τις οποίες έκανε ο ίδιος ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας κατά την παρουσίασή του στις 6 Δεκεμβρίου 2022, αποδεικνύεται αληθής στην προσομοίωση της έννοιας της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Κατά την άποψή μας, επομένως, πρέπει να γίνουν πολύ εκτεταμένες προσαρμογές και να ενσωματωθούν ρήτρες ανοίγματος χωρών προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι πολύ σωστές βασικές ιδέες με εφικτό τρόπο", εξηγεί το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DKG Gaß.

Ο DKG έλαβε υπόψη αυτές τις αναγκαίες προσαρμογές στην αντίληψή του. Ωστόσο, η έννοια συμπληρώνει επίσης τις εκτιμήσεις της κυβερνητικής επιτροπής σε σημαντικά σημεία όπως η κλινική-εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, τα επενδυτικά κεφάλαια και η περίθαλψη έκτακτης ανάγκης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!