Το Κεντρικό Ινστιτούτο Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων (Zi) επισήμανε ανακρίβειες στην αξιολόγηση των στοιχείων σχετικά με τη χρήση της επείγουσας περίθαλψης στη Γερμανία.

Βάση για αυτό είναι μια δήλωση που δημοσίευσε η "Κυβερνητική Επιτροπή για τη σύγχρονη και βασισμένη στις ανάγκες νοσοκομειακή περίθαλψη" σχετικά με τη διαχρονική εξέλιξη της επείγουσας περίθαλψης κατά την περίοδο 2009-2019.

Σύμφωνα με το Zi, η επιτροπή παραλείπει τις τρέχουσες εξελίξεις και δεν παρουσιάζει διαφοροποιημένη παρουσίαση της εξέλιξης μέχρι το 2019.

"Είναι αλήθεια ότι ο συνολικός αριθμός των επειγόντων περιστατικών έχει αυξηθεί όταν απλώς συγκρίνουμε τα έτη 2009 και 2019. Ωστόσο, η σημαντικότερη αύξηση σημειώθηκε ήδη το 2013.

Από το 2016 παρατηρούμε συνεχή μείωση του αριθμού των επειγόντων περιστατικών των ασθενών που είναι ασφαλισμένοι βάσει νόμου και αντιμετωπίζονται στα εξωτερικά ιατρεία επειγόντων περιστατικών", δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ της Zi,Dominik von Stillfried.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια μικρή αλλά σταθερή μείωση του συνολικού αριθμού όλων των επειγόντων περιστατικών στα εξωτερικά και ενδονοσοκομειακά ιατρεία.

Σύμφωνα με το Zi, ο αριθμός των επειγόντων περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ως εξωτερικοί ασθενείς μειώθηκε από 10,7 σε 10,3 εκατομμύρια περιπτώσεις μεταξύ 2016 και 2019. Η εξέλιξη των επειγόντων περιστατικών ενδονοσοκομειακής περίθαλψης είναι κάπως διαφορετική.

Παρατηρείται συνεχής αύξηση μέχρι το 2019. Αλλά και εδώ, σύμφωνα με το Zi, η σημαντική μείωση το 2020 ακολουθείται από στασιμότητα του αριθμού των περιστατικών το 2021.

Τα τρέχοντα στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) δείχνουν επίσης ότι η χαμηλότερη χρήση των επειγόντων περιστατικών σε σχέση με το 2019 θα συνεχιστεί προφανώς και το 2023.

Επομένως, η τρέχουσα συμφόρηση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι πιθανότερο να οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού παρά στην αύξηση του αριθμού των ασθενών, δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Zi, ο οποίος ζήτησε όλα τα μεταρρυθμιστικά σχέδια να επικεντρωθούν στο πώς θα επιτευχθεί η αποτελεσματική ανάπτυξη του προσωπικού σε όλους τους τομείς της επείγουσας περίθαλψης.

Στον τομέα της ιατρικής εφημερίας, σε πολλά μέρη έχουν ήδη δρομολογηθεί εξελίξεις για τη μείωση της χρονικής επιβάρυνσης των εφημερευόντων γιατρών, χωρίς αυτό να οδηγεί σε συμφόρηση της προσφοράς για όσους έχουν νόμιμη ασφάλιση υγείας. Αυτό αντανακλάται έμμεσα και στα στοιχεία για τη χρήση.

Πρώτα απ' όλα, από το 2018, παρατηρείται συνεχής μείωση της χρήσης της υπηρεσίας εφημεριών, η οποία φαίνεται να είναι εντονότερη από τη μείωση των επειγόντων περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία των επειγόντων περιστατικών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας