Ανησυχία για εκδήλωση μεταδοτικών νοσημάτων, έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, εκφράζουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή έκθεση, επισημαίνουν πως είναι πιθανό να υπάρξουν εστίες νοσημάτων που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό, λοιμώξεις του αναπνευστικού και λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως τους επιζώντες που μετακομίζουν σε προσωρινά καταφύγια.

"Οι κατεστραμμένες υποδομές κοινής ωφελείας, συμπεριλαμβανομένου του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος, που προκαλούν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και υγιεινής, ακατάλληλα συστήματα ψύξης και μαγειρέματος, ενδέχεται να αυξήσουν την εμφάνιση και τη μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό", αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, ένα κύμα κρουσμάτων χολέρας στις πληγείσες περιοχές είναι μια σημαντική πιθανότητα τις επόμενες εβδομάδες. "Η χολέρα προκαλεί ανησυχία στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο βορειοδυτική Συρία, όπου οι αρχές έχουν αναφέρει χιλιάδες κρούσματα, καθώς η χώρα προσπαθεί να ελέγξει μία έξαρση από τον περασμένο Σεπτέμβριο. "Θα πρέπει να επιταχυνθεί μια προγραμματισμένη εκστρατεία εμβολιασμού που διαταράχθηκε από τους σεισμούς", σημειώνεται.

Εστίες μόλυνσης

Αναφερόμενοι στις πιθανές εστίες μόλυνσης, αναφέρουν πως άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με τρόφιμα ή ή νερό μπορούν να προκαλέσουν εστίες σε καταυλισμούς: ιογενείς λοιμώξεις όπως ηπατίτιδα Α, νοροϊός και ροταϊός, λοιμώξεις που προκαλούνται από παράσιτα ή βακτηριακές λοιμώξεις. Η διαθεσιμότητα καθαρού νερού και ο έλεγχος του χειρισμού των τροφίμων είναι μεταξύ των κορυφαίων μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης αυτών των ασθενειών.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, ειδικά σε κρύο καιρό και ο κίνδυνος εστιών αυξάνεται, καθώς οι επιζώντες μεταφέρονται σε προσωρινούς οικισμούς ή κάμπινγκ, όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Η CoViD, η εποχική γρίπη και άλλοι ιοί του αναπνευστικού κυκλοφορούν σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα στην περιοχή. Οι πολύ νέοι και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε επιπλοκές από αυτές τις λοιμώξεις και σε περίπτωση κρουσμάτων θα ασκηθεί πρόσθετη πίεση στα ήδη κατεστραμμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Παρόμοια με τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι συνθήκες συνωστισμού σε προσωρινούς οικισμούς ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, όπως η ιλαρά, η ανεμευλογιά, η μηνιγγίτιδα ή η πολιομυελίτιδα.

Οι διασώστες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τετάνου από τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές που προκαλούνται από την επαφή με τα συντρίμμια. Η προφύλαξη από τον τέτανο πρέπει να προσφέρεται σύμφωνα με τις υπάρχουσες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές.

Οδηγίες πρόληψης

Ως προς την πρόληψη των παραπάνω νοσημάτων, οι ειδικοί του ECDC αναφέρουν πως η εξασφάλιση της συνέχειας των τακτικών εμβολιασμών και η αντιμετώπιση των κενών του προηγούμενου εμβολιασμού είναι απαραίτητη στις πληγείσες περιοχές από την Τουρκία και τη Συρία.

Η παροχή πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη για τραύματα και άλλη επείγουσα περίθαλψη, καταφύγιο, πόσιμο νερό και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και υγιεινής θα μετριάσει τον κίνδυνο απειλών μολυσματικών ασθενειών.

Η δημιουργία συστημάτων επιτήρησης της Υγείας από το δημόσιο υγειονομικό προσωπικό θα διευκολύνει την έγκαιρη προειδοποίηση και ανίχνευση εστιών. Διεθνείς οργανισμοί σχεδιάζουν να αναπτύξουν κινητά εργαστήρια στις πληγείσες περιοχές και μπορούν επίσης να παρέχουν βοήθεια εμπειρογνωμόνων και στις δύο πληγείσες χώρες.

Οι παρεμβάσεις επικοινωνίας κινδύνου και δέσμευσης της κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την επικοινωνία και τη συνεργασία με άτομα και κοινότητες για να τους βοηθήσουμε να παραμείνουν προστατευμένοι από μολυσματικές ασθένειες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή διαγνωστικού πρωτοκόλλου για τη διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης
Μεταμοσχευμένοι ανέβηκαν στον Όλυμπο με τους γιατρούς τους για ένα μήνυμα ζωής
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''