Νέα ειδική για το φύλο μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill διαπίστωσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των γονιδίων αντρών και γυναικών και του τρόπου που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Σε μελέτη που περιέλαβε περισσότερα από 270.000 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέθοδοι πρόβλεψης για συγκεκριμένο φύλο ήταν πιο ακριβείς στην πρόβλεψη του γενετικού κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει κατάθλιψη έναντι μεθόδων πρόβλεψης που δεν προσδιόριζαν το φύλο.

Οι ερευνητές εντόπιθσαν 11 περιοχές DNA που συνδέονταν με την κατάθλιψη στις γυναίκες και μόνο μία περιοχή στους άνδρες. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατάθλιψη συνδέεται ειδικά με μεταβολικές ασθένειες στις γυναίκες, μια σημαντική πτυχή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη θεραπεία γυναικών με κατάθλιψη.

Παρά το γεγονός ότι οι βιολογικές διεργασίες που εμπλέκονται στην κατάθλιψη είναι παρόμοιες σε άνδρες και γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εμπλέκονται διαφορετικά γονίδια για κάθε φύλο. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι χρήσιμες για τον προσδιορισμό μελλοντικών θεραπειών για την κατάθλιψη ανάλογα με το φύλο.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που περιγράφει γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με το φύλο οι οποίες συνδέονται με την κατάθλιψη, δήλωσε η Δρ Patricia Pelufo Silveira.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

Πηγές:
Molecular Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι εξελίξεις στη θεραπεία των παθήσεων του εντέρου - Ημερίδα του iatronet.gr
ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της 63χρονης στην Κω: Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ΕΣΥ
Νοητικές και ψυχικές εκδηλώσεις των παρεγκεφαλιδικών αταξιών